Sunday, November 25, 2012

Frustrated

I'm depress,
depress with something..
i hate to feel like this..
could i run away again???
couldn't i??

Allah please help me

Saturday, November 3, 2012

Status

Assalamualaikum~

Ya sudah lama tidak menjengah di sini.Kesian blog seolah dianak tirikan tanpa sengaja.


Alhamdulillah,kini status sudah berubah.Saya bahagia skrg hidup lebih tenang,tiada gangguan emosi lg.Ya mungkin ini ketenangan yg sudah berbuah kembali.Syukur Ya Allah perjalanan hidup sy dipermudahkan.Sungguh bila kita percaya kuasa DIA,DIA akan hadiah sesuatu yg sgt bernilai untuk kita.


Sy tidak akan berkongsi gmbr majlis pertunangan di sini.Biarlah org yg rapat sahaja dpt melihat gmbr tersebut.Sy tidak mahu bila diletakkan gmbr kemudian nanti jadi buah mulut org.Jadi untuk mengelak kejadian seumpama itu lebih baik sy simpan kenangan majlis pertunangan sy elok2 di dlm album sendiri.

Ada yg bertanya apa rasa sesudah bergelar tunangan org.Sy terfikir sebentar sy tiada jawapan untuk soalan itu.Sy masih terasa mcm mimpi sudah ada tunang.Tinggal satu sahaja lg langkah untuk ke alam perkahwinan.Mungkin perasaan skrg yg plg ketara adalah mkin tenang.Kurang emosi berbanding masa tempoh merisik tempoh hari.


Sy cuba selidik diri periksa apa yg sy salah dan betul selama tempoh dirisik.Alhamdulillah skrg sy makin yakin dgn jodoh sy.Sy yakin beliau adalah tulang kiri sy yg bengkok itu.Kini sy nmpk jalan yg bercahaya.Tiada liku untuk bersama beliau.Tiada lg terbit rasa ragu2 dgn kebaikan yg beliau tunjukkan.


Ya Allah permudahkanlah urusan kami,keluarga kami dan sesiapa sahaja di dunia ini.Aaminnn

Saturday, September 29, 2012

Rasa cinta itu kurniaan Allah

Assalamualaikum~


Apa khabar anda semua??moga2 dalam rahmat dan kasih sayang Allah selalu.Aku akui sudah kurang menulis di dlm blog ni.Bukan menduakan blog tp masa makin tidak mengizinkan untuk mencoret pelbagai cerita yg terjadi.Moga diberi kesempatan untuk menulis dgn lebih kerap selepas ni.Tapi bergantung jugak kepada masa dan idea tuk membebel kat sini ( i luv my time during study most of the time).Skrg bru rasa cepatnya masa berlalu, dulu tym study boleh relax2 tgk drama korea sampai 20 episod tp skrg 1 episod pun susah nak habis.




Ya berbalik kepada tajuk asal entry ini (selalu je lari topik ak ni..haishhh).Maafkan saya.Ceritanya begini.Seingat saya (saya lebih sopan bila berbicara) masa sy masih di awal 20 an (skrg pun awl 20an gak) saya penah tanya dgn diri sendiri.Saya terfikir sendiri bagaimana org yg sudah berkahwin boleh hidup berpuluh-puluh tahun bersama.Tidak bosankah hidup mereka bila tiap hari tengok muka orang yang sama?buat perkara yang masa?Saya tertanya-tanya sendiri bolehkah sy hidup seperti mereka.Contoh plg dekat haruslah ayah dan ibu.Mahu juga bertanya ibu tak bosan ke asyik duk dgn ayah??hahaha tp pertanyaan itu hanya di benak hati saja.Saya sebenarnya segan untuk bertanya perihal kahwin di depan ibu apatah lg ayah.Terasa tidak cukup dewasa lg masa tu.



Dan semakin meningkat usia,hal tersebut masih dibiarkan tanda tanya.Masih tiada jawapan ttg persoalan yg diutarakan sendiri.Saya sebenarnya takut dgn bayang2 sendiri.Takut untuk memulakan suatu perhubungan sesudah lebih lima tahun bersendirian tanpa ada seseorang yg digelar teman lelaki.Bukan serik dgn lelaki tp sy jadikan pengalaman lalu sebagai pengajaran untuk sy lebih berhati-hati dan ambil langkah berjaga-jaga dlm perhubungan.



Saya lebihkan keluarga dan kawan2.Disebabkan itu mereka anggap sy ini tiada masalah sbb sy gemar sembunyikan perasaan sendiri disebalik gelak ketawa sy.Walhal bila malam sudah larut sy menangis teresak-esak mengenangkan nasib diri dgn dosa lampau.Saya ubah diri sy kepada yg lebih baik.Perubahan itu dibuat sedikit demi sedikit.Tiap kali sy terjaga mlm, sy sujud minta diampunkan dosa lalu,diberikan kekuatan istiqamah untuk menjadi yg lebih baik dan dikurniakan jodoh yg baik.Apa saja yg sy coretkan di sini adalah ttg sy.Sy bukan Rabiatul Adawiyah yg ibadahnya setinggi gunung.Sy hamba Allah yg hina.Masih mencari kekuatan menjadi secekal isteri nabi Siti Khadijah.



Alhamdulillah,doa2 sy selama ini diperkenankan Allah dgn mudah.Sy masih istiqamah dan sy sudah bertemu dgn pemilik tulang rusuk kiri sy insyaAllah.Andai waktu itu dpt diputar,sy mahu "freeze" saat itu.Bagai mimpi doa sy dipermudahkan walau lewat sujud2 sy tidak pernah menyebut mana2 nama lelaki sebagai suami sy.Sy redha dgn ketentuan Allah kerana Allah adalah sebaik-baik perancang.




Dan sekarang, persoalan yg sebelum ini bermain di fikiran sy sudah sy temui jawapannya.Ya sy kini tidak pelik atau musykil kenapa org yg berkahwin boleh hidup bersama selamanya kecuali mati yg memisahkan nyawa.Ada perasaan yg pelik akan menusuk jiwa bila kita akan,sedang dan sudah berkahwin.Perasaan itu tidak mungkin dpt dihuraikan dgn kata-kata.Ia terjadi bila sampai masa,jodoh akan menyapa kita.Saat itu segala kemusykilan akan lesap di jiwa.Ini kerana tujuan utama sebuah perkahwinan adalah untuk menjadi yg halal buat kita dan bersama-sama menuju RedhaNya.



Syukran Jazilan Ya Allah atas nikmat dan perasaan ini.Andai ini cinta yg diredhai kami akan sama-sama menjadi hamba yg bertaqwa.Cinta dr Allah akan membawa kita ke syurga.Memberi ketenangan di jiwa dan juga penyejuk di mata.Moga2 perasaan cinta ini akan kekal sampai bila2.Kepada pemilik tulung kiriku,sy minta maaf andai dlm perhubungan kita ini ada pasang surutnya.Sy manusia yg bernama hawa punya pelbagai rasa.Sy cuba menjadi yg terbaik dan kurangkan emosi yg tak sepatutnya.Huhu mahu jadi sepositif yg boleh.InsyaAllah dgn izinNya...




p/s: Jodoh kita adalah apabila kita rasa boleh hidup dgn dia sampai syurga.Walau pada pndangan org segarang manapun dia,seburuk manapun dia tp jika kita sendiri yg pandang dia kita rasa tenang dan bahagia itu adalah jodoh kita.Jodoh itu rahsia Allah,jgn gusar andai ada antara kita masih belum bertemu jodoh.Berdoa dan terus berdoa!!!

Sunday, August 26, 2012

Obstacles:A challenge to become a better Muslim/Muslimah

Assalamualaikum~~



Hopefully everyone is fine and in good health and condition.Alhamdulillah we already went through a month of bless,a month with full of barakah which is Ramadhan Kareem.


Now we entering the Syawal.As for me i'm still not starting "puasa enam"..yeahh im fight with my energy and body to have a good starting point to fast during this month.Hopefully i can manage to fast before Syawal's end.InsyaAllah (as this entry keep in my draft too long alhamdulillah today i finish puasa 6 and now already turn to month of Zulhijjah)


Lately i lil bit of tym spending myself online coz i think i have no obsession towards a "fake life" anymore.I need a real life,a real life that you can spend a quality of time with your beloved one either your parents,family,friends or etc.However, i dun said that being online is totally wrong.It can be beneficial when we use it wisely such as knowing that ur frens will be married soon, A got a baby,B got engaged and etc ( why my example always surrounding with marriage?pardon me)



Actually the reason why i wrote this entry in this lovely saturday evening just because i want to share some thought after a very tragic episode happen to my best friends life.And of coz the identity will remain unknown.



Hmmm how to start??lemmee pause awhile..



This is a story about relationship.Yup a common relationship between boy & girl, man & woman that either we like it or not western called it as "couple".Actually couple is haram if both a still unmarried.


To make it short,my fren of my relationship are thru online,no meeting face to face like a real relationship.The best part is when the guy propose to marry her after doing a consistent isthikarah (pious type la ni).Thus,the girl do the same and after about one month she felt confident to say yes to that man.Then their relationship goes normal.However,in between time something happen.He even don't tell the gurl that actually his family already arrange a marriage to another girl in first place.He give false hope to her that now she trully fall in love to him and its ended like that.Very tragic story.



Thus moral of this story,don't give a false hope or in malay we called it "janji kosong" aka "cakap tak serupa bikin" to the one that love you.I admit i also made the same mistake before but i hope that the person will forgive me.If you cannot forgive me just pray for my happiness is enough.


To my dear fren,breaking up is painful but in positive perspective its give you challenge to be better muslim.Trust me because i also encounter this situation before. Rahmat from Allah is everywhere just we servant don't always look,seek and pray for Him.



P/s:i still learning and istiqamah to be a better muslim.Pray for me.Aamiinn

Monday, August 13, 2012

::Yang ditutup dan menutup::

Assalamualaikum~


Apa khabar duhai pembaca sekalian? ( gaya mcm ada je yg baca blog ni..hehe).Diharapkan semuanya berada dalam keadaan sihat sejahtera.Ramadhan semakin meninggalkan kita.Malam ni sudah masuk masuk ke 26 ramadhan.Ayuh mari sama2 buat pecutan terakhir sebelum ramadhan pergi meninggalkan kita begitu saja.



Ptg td sebelum berbuka sempat membelek fb..hati tetiba hati rasa tersentuh dgn satu iklan tentang menutup aurat kaki.Biar aku ceritakan kisah tentang diri aku sendiri.Bukan mahu menuding jari kepada sesiapa sbb kita manusia tidak sempurna bukan bersifat maksum seperti nabi dan rasul utusan Allah.



Kisahnya bermula apabila aku pulang dr mengerjakan umrah pada usia 17 tahun (lepas spm 2004).Memandangkan sudah menjejakkan kaki ke tanah suci ibu selalu berpesan supaya menjaga aurat.Kalau boleh biar menutup aurat secara menyeluruh bukan separuh-separuh.Maksudnya pakai baju yang longgar dan labuh,tudung jgn singkat dan pakai stoking kaki.


Kaalu setakat pakai bju longgar dan labuh (xde la ak ni alim pakai bju labuh betul..ak ni biasa2 je) mmg dr kecik ibu dah biasa pakai bju size laki besar gedabak tak padan dgn badan yg kecik.Tapi satu perkara je susah nak ikut iaitu pakai stoking kaki.




Tym tu ak salu memberontak.Tak best lgsg pakai sandal pastu pakai stoking,panas dan tak nmpak cool lgsg pakai stoking.Rasa kolot giler tgk pmpn pakai stoking ngn sandal ke heels ke mmg no no no laa.macam tak kena gaya je rasa.Owh maafkan hambaMu ni ya Allah.sgguh jahil aku waktu itu.



Disebabkan nak menjaga hati ibu dan tak nak bg ibu membebel lebih lama aku pun usaha la pakai stoking kalau kuar dgn ibu kt umah.haha tp bila kat matrix dan universiti ak pkai on and off stoking.ikut mood ak la nak pkai ke x.langsung tak istiqamah.


Situasi ni berlanjutan smpai la ak dah stat keja masih lg jap pkai jap x pkai stoking.wajib pkai stoking kalau pkai kasut bertutup.kalau sandal ke heels ke mmg susah nak pkai stoking.Aku sendiri tak sedar bila ak berubah tp taun lepas ataupun awal tahun ni ak ada buat entry pasal istiqamah.Start dr mimpi2 ngeri ak tu ak berfikir sejenak dan sedar ak kena berubah menjadi seorang muslimah yg sempurna.Terima kasih jgak kepada org terdekat yg menyedarkan ak dr lena yg panjang ttg pentingnya menjaga aurat.



Alhamdulillah, bila tetiba satu hari tu blk umah dan ckp kt ibu tlg buatkan sarung lengan mcm2 kaler sama mcm ibu pakai.Ibu peluk aku kuat2.Ibu ckp tak sangka kakak da byk berubah..pheww mcm selama ni ak jahat sgt je..


Syukurlah doa aku untuk konsisten pakai sarung tangan dan stoking sudah termakbul.Sekarang ni walau apa jd sekalipun dua bnda ni wajib dipakai sebelum ak keluar dr rumah.Mungkin sudah menjadi kelaziman kalau tak pakai stoking dan sarung lengan terasa mcm janggal je.Rasa mcm tak lengkap berpakaian.


Moga diri ini terus istiqamah dalam mencari redha Ilahi.Sebelum akhir kata,lihat sejenak poster ttg aurat kaki bg perempuan..renung-renungkan..Wallahu'alam


Tuesday, August 7, 2012

Life is like a circle

Assalamualaikum~


Alhamdulillah, either we aware or not tonight we are entering to 21th of ramadhan.I'm too bad not wish inside my blog about ramadhan earlier.Hopefully all ours ibadah already accepted by Allah s.w.t



In realization of the age of 25 diz coming december,i keep thinking about what already happen and what will happen in my future life. I actually don't why i always thinking about that although i have a lot of stuff and matter more important to entertain to.Maybe i was entering a phase to be a mature person (hopefully)



Back to my childhood life, i always wondering why it's took longer time to be a mature adult.I wanna have job,drve dream car and own a beautiful house.



However,that dream only stayed for a short period of time.As i grew older,life keep changing and i realized that what i want during my childhood time doesn't matter anymore.Frankly speaking, it's difficult when u're phasing from being dependent girl to ayah & ibu later to be an independent woman that will make all decision by ur own.


In life, sometimes u're happy, other times u're hurt, then u go for it, sometimes u move on,again u satisfied and unsatisfied..All those feelings and experiences are valuable coz not all ppl will undergo it..life thru experiences and learnt from hard way is better than heard a dramatic story of others..


Alhamdulillah, in my life up until now i experienced a lot and i as a muslimah will continue learning from the surrounding and ppl's life experience.i believe Allah already stored a priceless solution or in layman term called "hikmah" for every single thing happen in our live.just have faith and believe it!!


So,peeps let together we become a better ummah..lets doa for everyone we love, praying Allah always in our heart and soul every single minutes..Aamiin



p/s:it's too hard to be grateful and say Alhamdulillah in wteva we got every day?? Maka nikmat tuhan yg mana satu kamu dustakan (as reminder for myself)

Sunday, July 29, 2012

Hujung minggu bersama kesayangan

Assalamualaikum~~


Apa kabar warga blog??adakah anda sihat??maaf baru dua mggu bertukar ke Hospital Ipoh masih cuba untuk menyesuaikan diri dgn suasana dan persekitaran di situ.Banyak yg mahu dicoret tp kesuntukan masa dan keletihan tahap tak terkata menghalang hasrat murni mahu mencoret sedikit kisah dan kejadian yg berlaku akhir-akhir ini.



Dari mana ingin bermula??owh itu sentiasa jadi masalah.Ok dipendekkan cerita seseorang yg sgt disayangi tanpa angin dan ribut hantar pesanan mahu turun ke KL pada mggu pertama puasa..omaiiiii haruslah rasa tak percaya.Rasa terharu sgt2.Tak manpu nak ckp apa2 kesian habiskan duit semata-mata nk berjumpa sehari..



Huhuhuuu..saya rindu anda!!!rindu sgt2 (padahal bru jmpa smlm).Rindu segalanya tentang anda.Rindu berborak bersama,berjalan bersama dan makan bersama.Sempat jgak bawa berjumpa dgn abg2.Rasa lega dah kenalkan dkt abg2.hihiii


::KEPADA KESAYANGAN::

Terima kasih atas segalanya
Terima kasih kerana terima diri seadanya
Terima kasih kerana sabar melayan kerenah diri ini yg kdg2 agak menjengkelkan
Terima kasih kerana belanja buka puasa (mengada pulak..haha)


Saat berjanji untuk bertemu
Diri ini sudah tak keruan
Hati ini sangat berdebar
Dan tiba saat dan masanya
Terasa bagai mimpi
Bertemu dgn org yg kita cintai
Di depan mata


Walau laut china selatan jadi pemisah
Walau sukar bertemu bertentang mata
Walau masa sgt mencemburui kita
Itu bukan penghalang
Untuk diri ini terus mencintaimu sepenuh jiwa



Buat yg tersayang
Tiada ucapan yg mampu ditafsirkan dgn kata-kata
Kerna kata- kata indah itu hanya milik Tuhan Yang Maha Kuasa



Diharapkan rasa yg diciptaNya
Kekal hingga ke syurga
Dengan penuh syahdu
Aku melafazkan kata rindu dan sayang kepadamu



Aminnn Ya Rabb


Yang merindu,
Si comel yg perasan muda (hihi)


p/s:InsyaAllah lagi 3 bulan akan bertukar status.Doakan yg terbaik buat kami :))

Thursday, July 26, 2012

Rinduuuuu

Assalamualaikum~~


Anda di sana saya rinduuuu anda!!!


Update blog semata nak ckp tu ja..ok tata!!!

Saturday, July 7, 2012

Antara cita dan cinta?!

Assalamualaikum~


Cita dan cinta
Dua kata hampir serupa
Cuma dipisahkan oleh
Satu abjad sahaja



Kedua-dua
Memberi makna
Yang besar
Dalam kehidupan


Antara dua
Mana yang kau pilih?!
Antara dua
Mana yang kau tagih?!



Aku masih di sini
Mencari ketenangan Ilahi
Dalam memilih yang terbaik



Kupohon
Hari-hari mendatang
Diberi kekuatan
Menempuh cabaran
Yang belum tentu
Putih atau kelabu



Aminnn..Ya Rabb


p/s:Decision is hard to made but finally redha Allah itu yg utama

Wednesday, June 27, 2012

Speechless wednesday!!!

Assalamualaikum~


I'm writing from my iphone juz to feel the different with the small keyboard compare to the bigger keyboard at ipad (sounds like gadget freak from apple product)


Ok back to the topic..today, 27th June 2012 i was really shocked coz i juz got suprise from my one and only beloved ehemm2!!!



I'm speechless went my name was called from outside n one man come with a bouquet of flower to my office..



No words can describe my heartbeat that tym..i too shocked even i cant say any thanks word to the dealer of florist..dangggg



Sayangggg i wanna cry out loud to ur ears!!!!
I miss u and i love u alot!!!!
day by day this feeling grew faster even i cant resist anymore my feelin towards u is sincere...i accept you as u are



And the meanin of 9 stalks of red roses is too sweet to share here. Frankly speakin i even dunno the meaning of that until my ofismates ask me to search for that meaning through google.



Luckily i got it what u means!!!too sweet syg!!!my tear drops all over again when wrote this entry..thanks syg thanks for everythin..thanks for believe me thanks to accept me as i am



Till then, i pray for our happiness!!!mmuahhhhh 😍😍😍

Saturday, June 23, 2012

Dua haribulan enam dua ribu dua belas

Assalamualaikum~



Apa khabar anda semua??rasanya bru satu entry untuk bulan ini yg sempat dikarang.Hmmm kesibukan menjaga ofis keseorangan adalah alasan plg kukuh mengapa blog ini terbiar tidak diconteng..maafkan ak!!


Enty ini sepatutnya dikarang sehari selepas kejadian penting yg terjadi dlm hidup taun ini.Tetapi disebabkan hal yg tak dpt dielakkan terpaksa memendam niat menaip dgn penuh perasaan.Jadinya hari ni bru berkesempatan mencoret mengulang mengingat apa yg telah terjadi tiga mggu lepas.heheee



So whats point should i start?!hmmm
Hmmmm to the lucky one try to recalled back to what just happen that time.its like too soon to happen n i juz cant realized the time has come to us.


Ok mari bercerita~~

Setelah bersetuju menerima si dia sebagai bakal suami,tarikh 2 June 2012 telah terpilih untuk ehemm2 datang ke rumah tuk sesi suai kenal katanya.Ikut apa yg org lain ckp ni bukan sesi suai kenal antara family tp lebih kepada adat merisik ( melayu habis haaa start dr adat merisik)


Adoiii cuak takut toksah nk ckp la woiii.Seminggu sebelum tarikh da rasa tak nak blk kg tak nak jmpa family dia sbb malu nyer pasal.Ada jgak terfikir nk lari dr umah sbb segan mengatasi segalanya.Hebat tak dramaaa ak?!


Mujurlah berfikir secara logik dan kuatkan hati dgn berkata alaa buat relax sudah nk jmpa je kan bkn nyer dorg nk mkn ak..so persiapan tuk menyambut kedatangan ehem2 dibuat sehabis baik.Maklumlah ibu mmg suka masak habis segala starter meal,main menu n dessert dia sediakan.ak tlg yg mana ptt je.ibu buat nasi beriani..sedap uolsss tp ak mkn skit je sbb nervous la kata sampai tak lalu mkn.


Seawal pg da bersiap pkai bju yg ibu kata cntik.bju kaler ijau beli dkt butik peace collection (kau da kenapa promote butik plak)..eheee selingan jap sbb tgh necess.hmm dlm duk kelam kabut pg tu ada plak si dia ni wr gabra antar msg da nk smpi baling pdhal tym tu kul 8..hadoiiii rupanya tipu jeee mati terkejut la ktorg if btul2 smpai awl sbb lauk tuk mkn suma xready lg (jga2 nt nk buat dia cuak blk)


Haha selepas tggu lebih kurang 2 jam sepatutnya da smpai da tp sbb sesat jd cuak tu trus xda tggl jd kelakar lak salah msuk jln.kekekeee so part yg org diskus2 tu kita skip ye tak elok amik tau
apa org tua ckp2..pas mkn bru cincin disarungkan..wuhuhuuu tym tu tak tau nk rasa apa debar pun ada suka pun ada cuak pun ada..sbb ada cincin kt tgn rasa mcm ada tggungjwb pasni.
Sambil opahnya menyarung cincin di jari sambil tu opah ckp semoga kekal bahagia hingga akhir hayat..sebakk terukk besar sgt rasa ayat tu..tak tau mampu ke tak nk pikul suma tu..huhu


Lepas tu sesi bergambar dua2 family..tym ni da tak cuak necess da..da boleh sembang borak2 mcm biasa..



Semua ok kecuali satu je plg tak puas ati org tu duduk kerusi ujung pastu curi2 pandang kita..arghhhh sgguh tak adil tak adil asyk pndang2 kita..kita nk pndang dia pun tak berani..malu nyer pasal..hehe nk ckp kt sini dia chubby tp tetap comel.bila pandang muka dia rasa tenang je..hehe ok ckup tak nak puji lebih2 nt kembang idung tu..



To my beloved one,thanks for everything!!Thanks for ur courage to propose me and want me as ur future wife!!I'm not perfect but i'll try my best to be solehah wife one day..hopefully it will last forever



p/s: Ada satu hari kami gaduh giler2 smpai tahap ak rasa tak nak kwen..tapi bila diberi nasihat oleh dia trus sedar silap sndri.rupanya ada iblis yg akan ganggu salah sorg pasangan yg nk kwen.huhuuu maafkanku selalu buat hal..buat sesiapa yg membaca entry ini tolong doakan yg terbaik untuk kami.tolong tetapkan hatiku.Aminn ya Rabb~~


Friday, June 1, 2012

It's just tomorrow

Assalamualaikum~


May all of you bask with the Allah bless and mercy..i try to write it short just to express my emotional state of imbalance towards tomorrow event..


Sometimes what happen in life it just happen with Allah's will.We cannot neither deny nor just let it go..We need to have faith in Him and believe wuteva happen have a good reason.That's what occur to me right now.


Although i still feel like i'm dreamin
and wanna change my status too soon but i stillI regret of being taken..haha loser me can think like that in this situation.


For the one that always support and give me courage to endure and together create a new path in my life i wish u Thank You!!!You make me realized changing status is good for a better future..huhu i felt like crying while writing the post like this.



Hopefully, one day i will read back this post and laugh together with you..that tym i will admit how silly i'm dun wanna
married bcoz afraid of being old and have responsible..haha



P/s:So,the day is tomorrow!!!I beg a thousand doa from yours..Hopefully
everything gonna be fine..aminnn

Saturday, May 26, 2012

Lagi seminggu!!!

Assalamualaikum~


Apa khabar kalian??Semoga kalian dalam rahmat dan limpah kurnia Allah hendaknya.Aku seperti biasa masih bekerja 6 hari seminggu sampai la si atak sihat dan boleh bekerja semula.InsyaAllah mungkin dlm tempoh dua minggu lg segala kepenatan ini akan berakhir.



Ini trend baru aku menulis blog skrg.Hanya sempat meluangkan waktu di pagi ahad untuk mencoret sedikit kata di blog tersayang.Pelbagai cerita ak mahu coret namun akibat kekangan masa ak pendam dulu dan berjanji aan rajin menulis jika diberi byk kesempatan.



Hari ini kurang seminggu dari tarikh seseorang yg akan menjadi org penting dlm hidup ak dtg ke rumah keluarga ak di kg.Dan makin dekat tarikh itu makin tak lena tido ak dibuatnya.Yang lg best migrain ak semakin menjadi2 tak kira tempat dan masa.Terima kasih kepada ubat Synflex yg berfungsi sebagai painkiller.Ubat hanya satu ikhtiar sebenarnya Allah yg Maha Penyembuh segala penyakit.




Huhu sebagai anak sulung dan cucu sulung dlm keluarga kedua belah ibu dan ayah ak tiada pengalaman melihat sendiri sedara terdekat melalui segala fasa yg bakal mengubah status yg dipegang skrg.Huhu ak jadi takut,cuak dan tak nk fikir byk bila terkenang tarikh yg makin hampir.



Sampaikan ak tak tau apa patut ak buat nanti..Arghhhh stress betoi di situ.Semalam dpt msg tnya size cincin.Haha sah la ak x penah pakai cincin seumur idup sbb tu xtau size apa.Seingat ak penah pakai cincin selepas setahun lahir tu pun tok yg cerita dan simpan cincin tu kalau c mmg ak xpenah rasa nk pakai cincin.l


Bukan nk ckp ak ni moden tp ak mmg tak suka pakai perhiasan apa2 di tgn.Huhu kali ni terpaksa akur dgn semua org.Cincin tu sebagai tanda.Aku agak skeptikal/kolot skit kalau tgk pmpn pakai cincin.Ak anggap bila seorang pmpn tu pakai cincin seolah2 pmpn tu satu dunia tau dia telah berpunya.So pasni kalau ak da pakai cincin ak kena jaga tgkah laku ak,tutur kata ak.Huhu ak tak leh nk buat perangai cm budak2 lg ( tapi still boleh lg kan gedik2 ngada2 ngn hg..hehe) :)



Kalau x nk layan ak nyer ngada tak nak kwen (ckp style ugut da skrg..hehe)..Gurau je ok!!ak xsmpai ati nk kenakan hg dgn idea2 kt kepala otak ak yg tingtong ni satgi abis semua hg percaya padahal ak buat lawak !!




Jujurnya sebelum ini ada jugak rasa tawar hati tak tau pasai apa ak ni terasa tawar hati.Alhamdulillah hari demi hari perasaan yg tak best tu makin pudar dan diganti rasa yg tenang dan bahagia.Walau ak tau hg bukan jenis contact ak slalu tp ak tau hg msti ingt ak kann kann??



Dan skrg ini ak sudah bersedia dgn apa yg dirancang.Semoga Allah permudahkan segala urusan kita.Sukar pada mulanya mahu membuat keputusan tp ini mgkin jalan terbaik dan dia adalah jodoh ak.Ak redha skrg.Moga apa yg dirancang jadi kenyataan.Aminnn





p/s: Doakan kami bahagia.. :)

Saturday, May 19, 2012

Dugaan itu indah

Assalamualaikum~


Di pagi ahad yg hening ini..boleh kira pg lg sbb belum pukul 12.hehe.. Alhamdulillah ak masih diberi kesempatan tuk menghirup udara dan berpijak di muka bumi ini.


Bulan lepas ak salu aggap bln 5 ni bln last tuk gigih bekerja sbb bln 6 result SPA da kuar dan boleh resign dr keja skrg.Ak sgt gembira bila telah melalui interview dgn pihak SPA.Tapi betullah pepatah manusia hnya merancang dan perancangan tuhan adalah sebaik2 rancangan.


Dalam tgh seronok plan tuk resign ak dikejutkan dgn berita colleague merangkap nama pggilan atak cedera di lutut sewaktu nk start motor nk p keja.ak dpt dua berita yg berbeza sbb memula sahrul ckp dia eksiden kaki xleh gerak rupanya pas bang long call bru dpt tau sbb cedera kt lutut.smpai dua kali operation still xleh gerak kaki lg.Jadi tuk menggantikan ofis HQ HL yg ketiadaan audiologist ak terpaksa menggantikan tmpt beliau buat sementara waktu. X jadi da sementara waktu sbb zalee ckp mybe takes two months to recover and rehab.perghhhh giler ahh ak kena keja direct 6 hari seminggu skrg.cuti hanya di hari ahad.




Dan masyaAllah dugaan yg ak terima amat perit.Ketika inilah segala jenis manusia yg dtg memerlukan ak guna segala skill yg dah lama ak tggl sejak ak join marketing.ada la dkt 4 bulan da x attend pt.Tym ni la ak praktis blk segala skill klinik yg da dkt berkarat. Alhamdulillah setakat ini ak masih boleh handle pt.Cuma kdg2 bila ada pt yg cerewet fussy nk mampus ak hampir nk nges.ak mana biasa attend pt yg terlalu cerewet.dulu ingt lg tym abg hot chix ada pnh menangis dpn dia dan Ah Wai sbb pt tu marah ak tym nk amik acuan telinga.dulu bolehla ngis pastu abg hot chix take over ak.skrg dia dah takde mcm mana pun ak kena jgak handle suka ke tak suka ke kena jgak.



Disebabkan hal yg berlaku skrg ini, ak byk belajar bersabar dgn kehidupan. Dugaan ini bru sedikit.ayah penah ckp kt mana2 keja sama jgak ada problem cuma mgkin ujian dia berbeza.kakak kena kuat dan byk bersabar,salu istighfar dgn kerenah manusia.cmtu jgak la si sahrul ckp tym call kt ofis.dia ckp kau kena keraskan ati dan jgn bg muka dkt pt.kau kena tegas bru pt xleh nk buli kau.Tym telefon tu jgak ak menangis dpn sahrul.wuhuhuu ak tau ak mmg lemah.dgn menangis je boleh buat ak rasa tenang dan dpt smgt kembali.



Bila terbangun mlm2,ak salu musahabah diri ak aggap ini ujian.Ujian yg selayaknya Allah beri kerana ak mampu atasi.Tapi kdg2 ak tewas dgn perasaan sndri.Ak jadi kurang yakin dgn kemampuan diri.Sbb tu kdg2 ak merungut sana sini dlm fb twit semua.Ak sedar merungut bkn boleh selesaikan masalah.Hingga detik ini ak masih berusaha kuatkan semangat tuk menempuh 2 bulan bekerja sendirian di ofis.



Terima kasih kepada kalian yg salu memberi nasihat dan kata2 semangat kepada ak. Tanpa kalian ak mungkin tidak mampu bertahan sampai di tahap ini. Matlamat ak masih jauh tp ini mgkin salah satu halangan yg boleh membimbing ak menjadi seorang audiologist yg berjaya suatu hari nanti.



Mungkin Allah dgr rintihan ak.Secara jujur ak lagi suka attend pt drpd buat marketing. Ak rasa sgt seronok bila attend pt dan pt hepi bila ak bg trial hearing aids dan mereka boleh dgr kembali.Yaa ak kini tidak ragu2 lg ak suka klinikal settings ak suka tlg
org.



Sahrul ckp amik la incentive sales dia sbb dia sakit dan ak tlg dia xminta apa2.Ikhlas dr hati ak x perlukan apa2. Ak tak penah merungut pasal incentive sbb ak sedar ak bkn permanent staf jd ak xlayak nk minta mcm2.Tetapi hari jumaat tu bos bru ckp dorg akan bg incentive tuk ak.Incentive sbb ak sggup tlg buat sales yg byk.Padahal ak tlg gnti sahrul dua hari je.Lagi satu sebagai hadiah sbb ak pasni ak msk hosp gomen (mcm da dpt je gaya ckp).Hmm ak mls nk ckp apa lgpun bos lama aka mami ckp u ikut je ckp dorg.i yg minta dorg bg incentive dkt u.Ak angguk jela.


Bagi aku wang ringgit bkn segalanya.Mungkin dulu tym stdy ak pikir nk pulun cri duit tp sebenarnya bila di thp skrg duit boleh dicari tp masa yg hilang tidak dpt ditukar gnti.Time quality sgt penting bg ak.Ak perlukan masa bersama family dan kawan2.Ak cemburui masa di universiti.Walhal skrg nak habiskan satu buku pun amatlah payah..huhuhu nk apply cuti lg laa jenuh minta.nasib cuti ujung bln ni da approved.Ak risau xdpt p kenduri kwn2 baik ak bln june ni sbb sahrul masih di wad.



Ya Allah permudahkan segala urusan ku..Jgn kau timpa ujian yg tidak mampu ak atasi..Sesunguhnya ujian yg kau berikan kepadaku mudah-mudahan menjadikan ak seorang hamba yg makin bersyukur kepadaMu..


wallahua'lam~




p/s:Aku menulis dgn hati dgn harapan warkah ini meresap ke dalam jiwa2 kalian yg membaca..doakan ak tabah!!!Amennn

Wednesday, May 16, 2012

Edisi:Memori bersama guru

Assalamualaikum~


Apa kabar anda semua??(gaya mcm ramai yg baca blog ni) Sihatkah??Bersempena dgn tarikh 16Mei semua sedia maklum hari ini adalah hari sambutan untuk guru2 seMalaya..wahh gituuu untung laa jadi ckgu ada hari spesel tuk celebrate jasa mereka.Teringin jgak nk ada Hari Audiologist seMalaya bila agaknya??(keep dreaming dan letak tgn bwh dagu pastu ibu ckp haisshhh xelok duk buat lagu tuu)


So bila tiap hari guru je mesti ak teringat zaman2 sekolah dulu..zaman hingusan org ckp..hahaha tp ak x berhingus ok!!!



Guru pertama saya (nmpk baik di situ bila pggl dri sndri saya instead of aku..perasan skit) adalah ibu,ayah,arwah tok wan n tok saya..disebabkan sy anak sulung haruslah sy sunyi tiada kwn sepermainan almaklum tggl pula di pekan keliling cina harus terasa forever alone di situ (kecik2 da pndai foreva alone bagai)..



Semasa berumur 6 tahun bru msk tadika sbb ayah ckp kalau ak masuk awl2 sgt nt dh xnk belajar. Dah la ak ni lahir ujung taun tak ke cognitif development ak lembab skit nk compare dgn kwn2 ak yg lahir dulu.tapi disebabkan ibu taat ikut ckp ayah ak pun msk tadika xsmpai setahun masa umur 6 taun..wut do ur expect bljar jap sgt kt tadika??wajiblah bila naik darjah satu (comey guna ayat darjah satu) satu habuk ABC n 123 ak x pndai tulis .Tp yg pelik bab hafal doa suma bgai ak boleh pulakk..hmmmm musykil di situ..


Disebabkan teori ayah, bila ak masuk je drjah satu ak excited giler nk p sekolah.Bgn plg awal kalah arwah tok wan ak kot (bgga jap).


Tau x sbb apa nk p sgt sekolah tergedik2??sbb kt sekolah ada ramai kwn2 (mulut ramah dr kecik harus ramai kwn) plus ada ckgu n mcm2 subjek kt sekolah..haha satu lg ak xtau masuk kelas tg keberapa masa darjah satu.Maklumlah x pndai baca,tulis n kira harus duk kls ujung2 (sedeyy ttba).Ibu pulak garang gilerr bila blk umh je ngajar msti nk mrh2 so bila kena marah msti ak lari p kt arwah tok wan. Mana ibu tak marah first tym peksa dpt no corot.Apa lg ibu beli mcm2 buku tuk ak belajar membaca.Ak ingt lg ibu beli buku Gajah n Rangkak buku kaler2 tulisan sikit je tp tu pun ak xpndai eja dan baca.Sedih dan takut sgt2 bila ibu stat pegang rotan bulu ayam.Aku lg la cuakk lgsg xleh nk baca.Last2 ak lari kt arwah tok wan. Dgn arwah tok wan ak belajar eja n baca dgn mudahnya.Alhamdulillah dgn bantuan ckgu Anita jgak (ckgu BM) ak dpt belajar membaca.Mungkin jgak sbb pendekatan arwah tok wan cara berlembut habis satu buku tu ak baca dgn lancarnya.Jadi bila dah pndai baca ak jadi excited bila tgk tulisan kt paper la buku latihan sekolah la suma ak khatam awal2..


Walaupun ak dpt membaca pada usia agak lewat tp ak bersyukur sgt2 mgkin ak bersusah dulu bila ak dpt kuasai skil membaca ak lebih hargai.Nak highlight kt sini hobi ak yg suka membaca stat dr kecik lg selepas kejadian xpndai membaca.Lepas tu, pntang je ada buku cerita (tym tu femes ngn enid's blyton series, siri salma, siri hadi,siri kenari) mesti minta ibu belikan.suka sgt buku duku2 kertas dia yg kaler coklat kusam mcm kertas recyle tu.tetiap mlm sebelun tdo msti baca buku cerita sambil baring (tabiat ni buat mata ak rabun)


Dah alhamdulillah masa peperiksaan akhir semester darjah satu ak dpt no 1..yeayyy ibu belikan hadiah kaler luna yg saizbesar bkn yg 12 kaler tu(sapa xtau brand kaler ni mmg bkn bdk zmn 80an laa).Lgpun ak minat giler subjek seni tu yg ibu belikan kaler saiz besar tu.Dan ak ingt lg hadiah tuk tmpt pertama adalah buku cerita bertajuk "cucu kesayangan nenek".Sedih sgt cerita tu tiap kali baca mesti nges.ingt lg nama nenek dlm buku tu Nek Yah (bru discover long term memory ak masa kecik sgt baik)



Hmm tu serba sedikit masa ak darjah satu mkin meningkat drjah ak jmpa mcm2 jenis ckgu..Ada ckgu wong yg kejap je ngajar sbb dia gnti ckgu ak cuti bersalin. Badan dia sgt besar ( ok bias di situ) dia salu pakai dress bwh lutut.ckgu wong sgt baik ati siap tym majlis perpisahan dia bg tetiap ank murid dia pic dia beserta alamat n no tel.pastu Sir Sani ckgu yg xpenah mkn ikan seumur idup ngajar kenahiran idip n pendidikan seni.ckgu ni sgt bgus sbb dia suka buat suruh kami buat praktikal apa yg dia ajar.melukis batik la, canting la,kerja kayu.pastu ckgu helmi ckgu sains yg kecik comel je salu buat ktorg hepi je masuk makmal sains ngn mcm2 eksperimen.plg ingt eksperimen roti n kulat, gng berapi n jeruk..hahahaa iwh xlupa ckgu fauziah yg da dkt nk pencen dia ngajar BM darjah 5.ak ngn fizul n hafiz akbar siap bet lg btul tak tiap kali dia ngajar dia akan keliling tmpt duduk kami dr stat dia msk kelas smpai abis tym dia ngajar..mmg xpenah miss ahh kira bpe kali dia round meja kami.Ckgu rosni ngajar math dia mmg baik tp bg layihan math datuk plg menimbun ahhh waa ckp lu..stress nk siapkan so kitorg dtg awl sekolah pepagi meniru sama2 sbb awl2 da divide soalan yg perlu dijawab..haha ya ampun ckgu maaflah kami byk main dedulu..tambah ngn fizul n hafiz yg kuat menyakat rasa nk ketuk je kpala dorg tu (bajet ak baik)



Masuk sekolah menengah tun saban minat sgt dgn subjek sejarah n geografi..see ak minat gilerr ngn subjek bkn core.mostly subjek ak suka org lain xminat..hahaha teringat kt ckgu rudzainor (ckgu sejarah) sbb bila dia masuk msti dia akan buat kuiz so sapa dpt jawab mcm satu bonus di situ.wajiblah suma soalan dia ak je yg jwb (sila bgga jap).pastu ckgu noraini (mak anis kwn ak) dia ngajar math n bi.ckgu ni mmg sinonim dgn baju yg cntik pastu matching kaler kasut n handbag.haha nk btau mak anis ni salah satu la contohnya pastu lg satu ayah anis a.k.a ckgu masudi ngajar kemahiran idup adoiii kelakar ak ckp hg..wt lawak ja manjang mmg contra la ngn isteri dia yg seyes je..



Pastu msuk ke zmn mrsm byk ckgu xlarat nk explain sesatu.ada ckgu kinia lupa nama plak,ustz rahman,ckgu pasli add math ckgu fauzi ckgu nafisah ngajar sejarah n byk lg ckgu yg awesome kt mrsm..owhh memori byk sgt xlarat nk karang.



Masuk zmn u matrix xbyk dgt da tp bila kt zmn u lecturer plg awesome haruslah doc aidil sbb segala rhsia ak dia tau..doc cinta sgt pndai korek rhsia student..


Dan smpai zmn keja ckgu yg ngajar hearing aids haruslah abg long, mami aka big boss annie,bang ngah, abg hot chix n atak..



So entry ni spesel tuk dedicate kpda semua ckgu2 yg ngajar ak secara direct or indirect..anda semua cikgu yg sgt awesome dan semoga segala yg diajar mendapat berkat di akhirat kelak.Ku doakan anda semua berjaya dgn hidup dan impian masing2



Akhir kata, sambutlah salam syg dr aku insan kerdil yg masih lg mencari ilmu..

Wassalam~

Thursday, May 10, 2012

Debaran temuduga SPA

Assalamualaikum~


Rasa mcm dh seminggu tidak menulis. Maksud menulis di sini bukan hanya sekadar post gmbar ok!!Ini menulis dlm erti kata membuat karangan mcm exam SPM bahasa melayu kertas penulisan.


Ok baiklah mari bercerita apa yg terjadi harini..Semestinya ini pengalaman hidup yg perlu direkodkan supaya pabila dah tua nanti memori temuduga dgn kerajaan ni takkan luput dek usia gituu..


Beruntunglah mereka yg dtg ke tmpt temuduga dgn parents (sedih tak aku dtg tmpt iv naik taxi je x smpai ati nk suruh ibu ayah antarkan sbb dorg pun sibuk kt kedai dgn adk sekolah dan tok xbrapa sihat).. Takpe aku ank sulung ak kena byk berdikari.Walhal dari kecik mmg dh survive sorg2.Thanks to ayah sbb trained kakak mcm tentera tegas gituu..


Perasaan sehari sebelum interview terasa mcm cuak tak tau nk ckp.gelabah ada,cuak ada, nebes toksah nk ckp!!!stdy pun mcm xstdy je mcm tak idea nk stdy apa..huhu smpai ke mlm before iv pun still main2.dh la siap tdo awl..dehekkk sgt kn ak kemain nk stdy last2 pas chck sijil2 n resume
trus baring smbil stdy dasar kerajaan (hosmet la ni ckp ada kena tnya pasal
dasar kerajaan..danng) sekali tertido dgn ipad terbuka xtau pukul bpe tersedar.


Pukul 4 tersedar buat solat hajat tahajud suma..pastu stdy blk n biasalag stdy skit tdo yg lebih smpai subuh.nasib sempat niat nk puasa sunat..



Pagi yg hening ini, makin berdebar cepat2 siap sebelum kul 7..tapi last2 kuar dr umah pas kul 7 jgak!! Ibu n mami call tnya da p blum..owh terasa mereka berdua sgt concern pasal ak(sila terharu ada ibu n mami in d same tym)


Disebabkan ayah dan ibu dah pesan awal2 suruh naik taxi so ikut la nasihat dorg xnk drve takut sesat (pdhal dkt je klau drve sndri). Sampai dlm pukul 7.30am..fuhhhh nsb baik smpai sebelum kul 8.



Dpatla giliran yg ke-5 dr 12 org yg sepatutnya dtg utk iv..tapi tym pas ak iv pun still ada 10 org je yg dh daftar tuk iv..tggu la giliran kt bilik temuduga D. Yg best pasal iv kt KL ni interviewer da btau siap2 soalan apa dorg nk tnya...owhhh hepi sgt alhamdulillah!!!




Alhamdulillah, it went well i can answer all the question with confidence..tu je yg penting.. Jgn takut2!!! Moga dpt la tmpt post yg dihajati..so semua mari doakan ak dpt tmpt posting dkt dgn fmly ye!!!



Mekasih kepada semua yg wish..gud luck to uolsss!!!!aku da ngntok ni huhu penat sgt kot berfikir cuak iv smggu ni.
Akhir kata, wassalam~

Wordless Wednesday~

Assalamualaikum~


Apa khabar?

Should be yesterday i post about this but because of interview juz around da corner it postpone until today..here we go!!!!


I juz wanna say out loud i'm happy and i love to buy and read all sort of books!!!


Friday, May 4, 2012

Di Pulau Pinang & short update

Assalamualaikum~


Saya sekarang berada di Pulau Mutiara bersama dgn sahabat baik sy cik Adila atau nama glamer lalaaaaa.Masih di Hotel Gurney mengadap laut yg cantik..tenang betul di sini

Ptg ni bru bertolak ke Alor Star untuk program esok hari kt Hospital Sultanah Bahiyah.. Doakan perjalanan kami selamat.

Aminn dan wassalam~

Sunday, April 29, 2012

::: Ini kisah tentang ABANG:::

Assalamualaikum~

::AMARAN::

Entry kali ini mungkin boleh buat mata merah menyala dan air mata mengalir laju sambil hingus setia menemani hidung yg menyesakkan pernafasan. Kemain ayat kau kan noni..Hahaa sebenarnya ini entry penulisan kali kedua selepas penulisan kali pertama entry ini sempat disiarkan dlm blog ni semalam kurang dr 24 jam.

Faham tak ??
Faham tak perasaan bila kita buat sesuatu dgn sepenuh jiwa tetiba apa yg kita buat tu hilang sekelip mata???Urghhh i can't stand with diz matters.
Google account is too cruel to me.


Kecewa sesangat bila apa yg kita tulis tu hilang xsempat nk save kt mana2. Sekarang ni jenuh nk ingt balik ayat2 power (power la sgt). Tu pun nasib la si abg hot chix tgur entry ni blank je.. Danggg terus stress. Baru je berangan nk sedih2 bagai sekali sendiri tersentap sbb entry hilang. Ok cukup mengomel ye mari mulakan ceritera (gaya penglipur lara sgt)



Sebelum mulakan hikayat mari kita sama2 selidik kenapa tuan punya blog ni sgt excited bercerita ttg abg2.. Owhh cepat sapa dpt jawab bg cokelat ritter sport (hehe..ada lg stok ok)
Ahhh lambat la tggu jawapan korg baik ak tulis lg cpt..
Jawapan dia sgt senang sbb
aku anak sulung!!!



Masa kecik2 dulu kan salu tanya ibu "ibu, kenapa kakak xda abg ke kakak ke?" . Pastu ibu mesti jawab "sbb kakak kan anak sulung". Ok kecik2 tak tau maksud anak sulung tu sampailah masuk sekolah bru fhm makna anak sulung (loser sgt kecik2).


Zaman kecik2 dulu salu terfikir bestnya ada kakak yg baik, abg yg protective boleh back up kalau adik2 kena buli. Tapi aku dulu2 kena torchure ke ,nk bli mknan kt kantin ke , tayar basikal pancit ke,tggl buku latihan kt umh ka terpaksa sndri blk umh amik. Tu suma buat sndri ok!!tak da sapa pun yg tlg!!!nehi nehi nehi (sambil goyang tangan n kepala)

Dan sebagai anak sulung dan cucu sulung, duduk pulak kt pekan dikelilingi jiran tetangga berbangsa cina haruslah kawan2 sepermainan zero.Sedih kot jadi ak ni haa kecik2 kawan dgn org tua2 je.Tu sbb mulut masa kecik smpai besaq tak reti nak senyap (ok ni kelemahan ak).


Oleh hal yg demikian, bila bekerja dan dikelilingi abg2 yg awesome, wonderful n miracle ( over la pulak describe dorg ni) haruslah terasa impian kecik2 dulu menjadi kenyataan.. Ok ayat mcm desperate nk abg sgt.. Minta maaf di situ!!



Rasanya entry da cukup panjang kan..Baiklah, mari "saya" perkenalkan barisan abg2 yg telah selamat keluar secara rasmi dr ofis skrg (guna kata ganti diri sy sbb lebih manis pggl abg2 guna sy..pggilan hormat la kata..hihi)



1. Zalee a.k.a Abg Long
-bila skali pndang bnda plg ketara dr segi fizikal adalah rambut yg mcm idup segan mati tak mau atau dgn kata mudah bang ngah "akar mati".ada mix cina sbb tu kulit cerah ngn mata sepet tp tak sesepet bang ngah.
-status sudah berkahwin dan isteri bang long sgt hot hokeyyyy!!!
- ciri2 abg long sgt ketara dlm diri beliau. Amat prihatin ttg nasib adik2 bila dia decide nk resign.Trademark beliau adalah jelingan mata dan gelak kuat sampai nmpk suma gigi beliau yg putih bersih tu (salu promote suh p chck gigi kt ukm..haha).
-Bila kombinasi bang long n bang ngah ada, sy yg comel (sila muntah) ni mesti kena perli kaw kaw punya. Ya Allah rindunya gelak tawa mereka walaupun salu kena usik dan rasa bengang la jgak tp hepi sgt sbb rasa mcm fmly gitewww.
-bang long salu bg nasihat berkaitan hal ehwal hidup terutamanya dr segi ekonomi, hartanah dan lain2.Mungkin sbb bang long ni mmg bijak bab ekonomi tu yg dia boleh jadi marketing aud yg berjaya..waaa salute u lah bang long
- pakar dlm cochlear implant dan seorang trainer yg bagus.
- bila dgr bang long cerita mcm mana dia survive dulu2 zmn u terasa nk nges je. Bayangkan 3 taun repeat yr sbb main hoki.. Mampoo korg lawan legend ukm ni??haha



2.Fairus a.k.a Abg Ngah
- fizikal dah mcm model korea sbb mata sepet skit, mix cina jgak jadi la model apek cina (kejam skit).yg ni tggi menggalah mencecah awan (overated)
Boleh la di kategori hensem sbb kehenseman dia tu smpai ke merata hosp kenal.. Ecewahh bgga lettew nsb xtau link blog ni
- specialities: suka buat lawak bg org suma gelak, pndai berpantun 2,3,4 kerat,pndai baca fikiran org (ak letteww yg salu dia guess),pakar dlm masalah cinta cintun sbb dia salu jadi penasihat x bergaji, owhh sgt gadjet freak segala pasal gadjet sila tnya dia mmg hebat bab ni mostly barangan samsung la..model korea la kata, suara dia nyanyi sgt sedap sampai ada la org tu xtau la sapa kt ofis tu tym dia nynyi lgu gudbye by air supply ja sendu sedan bgai nk rak.. Iskh3 sapa ntah la
- status diri single but not available sbb kapel dgn kak ngah. Ok part ni best kak ngah penah jeles dulu sbb ingt sy dgn bang ngah ada skandal. Euwww tlg la padahal dgn bang ngah tak da feeling kot jauh skali nk skandal bagai.



3. Izwan a.k.a Abg Hot Chix a.k.a Abg Laaaraaa
-sorg ni pulak kalau bang ngah model korea yg ni model hindustan sbb tang kulit tu gelap skit (hahahaa jgn marah),tggi tu rendah beberapa cm je dr bang ngah kira ni mmg perasan top model habis la sbb tggi tp tak leh join mas or air asia dh sbb umur dah kertu wahahaa
-specialities: sorg ni mmg berlagak diva habis, shopin kt pavi je, makan nk tmpt mahal je, jaga sgt dia nyer standard sbb tu la dpt gelaran hot chix. Lagi satu kalau bang long n bang ngah ni laki macho versi laki tp bang hot chix ni laki macho versi feminin gitewww..yela sbb muka buat facial bagai, minum miki prune (konon kulit cerah mcm edward cullen padahal jauh beza je tgk).
- Best pasal bang hot chix kalau makan kt restoran putri kami dpt kad diskaun kalau dia ada skali. Abg kedai tu msti kurangkan harga makanan kami. So pasni tak dpr dah la nk merasa kad diskaun dgn bg hot chix.. Huhu
- lagi satu bg hot chix suka sgt ngadao BB dia boleh kata 24 jam dia belek ho xpun pc dia. Ntah apa yg best sgt pun tak dpt dipastikan.
- org ckp la dia pndai masak. Plg sedap laksa dia tp sampai skrg sy xpenah lg rasa laksa dia buat tu..uhuk2x
- seorang yg sgt cerewet pasal mkanan dan boleh bg dia hepi blk bila kita bg makanan kt dia (gaya mcm kucing da bg je mkn hepi blk). Pastu salu perasan diri tu muda lg umur maintain 25 je manjang. Kita sentap tau bila awk perasan muda..hahaa
- bnda plg terkejut pasal dia adalah tau dia main netball.. Omakkk ingtkan tuk pmpn je main netball skali siap bgga lg dgn team legend dia tu..iskh2 xsgka kaki bg hot chix mcm pmpn (jgn marah)
- satu je x best psl bng hot chix ni xsuka mengemas. Bilik sentiasa bersepah dgn mcm2 bnda. Kalau compare bilik si sahrul tu mmg boleh sgt nk beza la. Tapi pasni kalau lalu blk abg laa msti terasa sgt2 lain sbb dh xda sy nk kutuk2 bilik bersepah.. Huhuu sedih kot part tu
- status abg hot chix ni buat masa skrg la single n available tp xtau la smpai bila.. Dgr2 dah nk cari isteri.. Wahh tahniah la. Saya dh suruh dh merisik si junior sy tu tak nak berlagak nt menyesal padan la muka. Tapi2 kalau ada sesape berminat nk kenal ngn bg hot chix sy leh tlg adjustkan (dah mcm ejen cari jodoh dh). Maklumlah abg laa kita dh berumur 31 ye taun ni..org lain baya dia dh ada ank kot. Saja psycho nk suruh dia kwen..hehe

::Moments::
- ada satu part sedih bila satu hari tu sy jln dgn bang ngah n bg hot chix pas mkn dr restoran putri, bg ngah ckp " wani ingt tau moment2 ni"
- Sejak ari tu sy sebak bila lalu kt kwasan tu. lg satu kawasan yg dh di banned adalah kwasan ais kacang.. Huuu byk sgt memori kot
- bila dgr lagu air supply harus menitik air mata laju2.. So jgn la nk pndai2 pasang lagu tu kt ofis
- dah xboleh nk main aci kejar kt tgga ngn abg laa pas amik wuduk sbb pasni xda sapa dh nk berebut solat dulu
- dah x dgr lagi lagu2 nasyid kekadang lagu jiwang terpasang dr pc abg laaa.atak xpyh ckp la mana nk lyn lagu genre cmtu
- dah xda sesi bergosip face to face dh pasni.. Seyes ckp feelin gosip face to face tak sama dgn guna medium komunikasi yg laun.. Huuu


Ok cukup la setakat ni entry pasal abg2.. Air mata dah mengalir laju ni.. Konon2 kemain nk buat entry kelakar xnk sedih2 sekali kt ujung2 ni bila ingt memori yg xsmpai setahun bersama mereka seyes terasa impak yg besar dlm hidup ini..


To my abg- abg gud luck in ur undertakings.. I noe wt will happen coz mami alwiz cntct me.. Now i only have mami in the office and tomorrow is my first day work without abg2.. Pray me for the best!!insyaAllah


p/s:There're time when strangers are like family (Hlovate ckp dlm rooftop rant, 2006)

Friday, April 27, 2012

::::Ini Kisah Hati::::

Assalamualaikum~

Dear blog,


Apa khabar anda semua???Saya alhamdulillah masih sihat walafiat walaupun hati makin sakit dgn apa yg jadi di ofis harini.


Haisshhh kalau sebut pasal ofis je skrg ni terasa nak sentap je.Huhuu next tym la cite pasal benda x best. Harini nk cte benda yg terjadi dlm hidup.Perkara yg takkan aku terfikir dalam masa yg terdekat ni ( mcm mimpi lg oii)



Hmm selalunya bulan April ni byk benda- benda tak best je yg jadi dlm hidup aku.Start dr putus cinta 3 taun dulu pada bulan April dgn repeat viva last yr dan byk lg benda x best.Senang ckp mmg tak da memori menarik la yg nk diingat tiap kali bulan ini. Tapi perception ini suma berubah bila ada satu perkara yg terjadi bulan ini yg ubah persepi ak untuk bulan ini.
Apa dia?? boleh tak x xnk cerita kt cini boleh x??



Saya tau dot dot dot ( u noe im talkin bout u rite now..fuhhh finally) mesti tgh senyum2 cover malu sbb entry ni spesel dedicate to you. Ok ak boleh jiwang dlm blog je. Maaf sbb terasa pelik pulak nk buat mood jiwang2 kt msg. Hahaaa sila gelak kuat2 di situ.



Ehhh ehhh mcm mana yer nk buat story telling...huhuhuuu malu kot nk gebang kt sini ( tutup muka)


Kisahnya bermula pada satu mlm sabtu14/4/2012 yg tenang. Dpt msg dr seseorang yg tak dijangka sbb lama kot org tu senyap je tiada kabar berita. Padahal tym tu dah tertido kot. Almaklumlah aku ni jenis tdo awal kalau xda keja or x kuar mmg la awl ak tdo.


Ayat msg pembuka bicara tu sgt sweet. Eh sweet ke??
Hahahaa..nk cte details terasa malu dgn diri sendri. So biar ak simpan part2 yg best tu kemas2 dlm diari ak ( sejak bila ak ada diari)
Hmmm...yg bestnya "org tu" sgt berani propose secara direct. Perghhhh terbaek laa. Terasa diri ni mcm princess pulak tym kena propose tu. Byk kali cubit pipi sendiri sbb tak percaya dgn apa yg terjadi.


Aku tak sangka rupanya org yg ak penah suka dulu sebenarnya suka jgak kt ak.Owh dunia mcm mimpi rasanya saat kau (pggilan cool smpi skrg duk pggl ak hg.. Terasa cool di situ) ckp sepotong ayat tu!!!see i still in unbelievable mood~~


Disebabkan hearbeat tym tu xdpt nk dikira ak rasa mcm tsunami cmpur gunung berapi meletus dh ak tym tu. Aku kelu speechless xtau nk ckp apa..Diam lama sat duk fikir biaqqq betoi hg propose ak???hahaa terasa mereng jap tp hati bunga2 bahagia (^_^)



Aku minta masa bg ak sedar dan fikir betul tak pilihan yg ak buat ni. Dan alhamdulillah hati mkin tenang setelah buat isthikarah dan minta pendapat ibu.


Dan kepada cinta hatiku, percaya la hanya kau yg aku ada. Walau ak nmpk mcm takde perasaan, kepoh dgn ofismates kt fb tp sebenarnya dlm hati ini hanya ada engkau yg sgt istimewa.Ok sila muntah di sini. Seyes ayat jiwang2 ni bukan ak yg tulis ni org lain kot. Hahaaaa



Akhir kata, aku mencintaimu kerana agama yg ada padamu. Jika agama yg ada padamu luntur, sama juga dgn cinta hatiku akan pudar. Tiap masa aku doakan yg terbaik untuk kita.Dlm tiap sujudku juga ku doakan kesejahteraan bersama. Moga segala ujian, dugaan atau musibah yg mendatang dpt kita sama2 atasi. InsyaAllah...



Wassalam~~



p/s:Jgn snyum sorg2 baca entry ni tau..Hehe


Yg merindu dr seberang laut msia,
Wani, noni, kakak, nino ( byk nama glamer sgt..haha)


Wednesday, April 25, 2012

Power of DOA

Assalamualaikum~


Hihi ingatkan dah tak ada masa nk update blog harini.Tetiba pulak pas lunch tadi mcm free je pastu pas semayang duk termangu berfikir betapa kuatnya pengaruh doa bagi aku dlm kehidupan seharian.

Aku menulis berdasarkan pengalaman aku. Bukan aku nak bangga diri ckp aku ni baik. Tapi x salah kan kalau kta kan berkongsi pahala bila bercerita perkara yg baik2.


Ok kali ini berkaitan dgn doa.Ya the power of doa.Kuasa doa yg boleh buat org jahat jadi baik, org teraniaya mendapat pembelaan,org yg dibenci menjadi kesukaan dan mcm2 lg.


Kisah doa ini bermula sejak ibu pulang dr umrah 2002. Semasa umrah ada ustaz yg mengajar ibu sepotong ayat dr Al-Quran.Doa ini bertujuan untuk memudahkan sesuatu urusan yg baik. Diulang untuk niat yg baik sahaja.



Disebabkan ayat doa ni pendek sgt cepat je dh boleh hafal. Dulu zaman sekolah kurang sgt berdoa ingt lg dulu baca quran pun kadang2 je bila rasa rajin. Tapi pas ibu blk umrah ada sedikit perubahan dlm diri. Bila terima Al-Quran pemberian ibu trrus hati terasa sebak terfikir eh da brapa lama x baca quran sejak pas khatam umur 9 tahun. Sejak itu aku mula baca quran tiap2 hari. Diri terasa lalai dan rugi sbb dah lama tinggalkan quran yg jadi penyejuk jiwa di kala susah dan senang.



Ok berbalik kepada cerita doa di atas. Pertama kali aku aplikasi doa ini masa naik bas dr ipoh ke grik. Dangggg tym tu sgt noob xreti nk beli tiket kt kaunter bas.Tym tu sorang2 xda sapa temankan. Naik bas pun bas tnya irg dan konduktor bas suruh cepat2 naik bas dh hujan. Bila dh naik dpt seat bru terfikir eh ak ni xbeli tiket lg. Dlm hati da risau sgt kalau kena halau turun dr bas. So sepanjang jln duk baca je doa tu smpai tekak terasa kering.alhamdulillah smpai selamat ke grik xda sapa pun minta tunjuk tiket. Huhu rasa sgt bersyukur tym tu dan terasa betapa kerdilnya diri ni yg selama ni kurang sgt berdoa. Berdoa pun bila ditimpa malapetaka je. Sungguh manusia cepat lupa dr mana dia datang dan kembali.



Sejak peristiwa itu, aku amalkan doa tu dlm kehidupan seharian dan smpai skrg aku masih amalkan. Kisah terbaru pasal doa ni bila masuk hutan mandi air terjun kt kuala kubu bharu. Kasut selipar dihanyutkan air masa nk merentas sungai. Padahal tym terlepas tu sempat lg nk capai selipar tp sbb ada pegang brg2 lain dan takut diri sendri terhanyut terpaksa korbankan selipar.Huhuu memang sedih bila merentas hutan lebih kurang 45 minit dgn berkaki ayam sebelah. Start dr kes selipar hanyut terus berdoa dlm hati supaya dlm perjalanan terjumpa kasut org sebelah kiri yg elok dan boleh pakai nk lapik kaki yg terluka. Alhamdulillah x smpai sepuluh minit ak terjumpa kasut yg ditinggalkan org disebalik pokok yg tumbang. Sedang elok je kasut tu rosak sebelah kanan. Bersyukur sgt2..



So moral of the story,mari kita sama2 berdoa. Tak rugi kita berdoa setiap hari. Jgn sombong kt DIA ye kawan2!!!



End of the story~

Tuesday, April 24, 2012

Wordless wednesday lagiiii!!!!

Assalamualaikum~

Huuuuu apa kabaq???? Byk nk cte tp x sempat nk gebang lebih masa sgt mencemburui aku..ni pun curi-curi menaip dlm ofis ( ok sila jgn tiru tabiat aku yg buruk ini)

Nk upload sekeping je pic yg ak rasa tenang sgt2..hihi


Yg putih tu sound processor waterproof jenama Advanced BIonics yg dipanggil Neptune... Boleh guna tuk swim uolsss. Ok tata xleh taip byk sgt..jumpa lg di lain entry



p/s: alhamdulillah da kena pggil tuk interview SPA 10hb Mei nanti. Doakan ye!!!

Sunday, April 15, 2012

Hmmmm.. Ini kejutan!!!

Assalamualaikum~


Alhamdulillah diberikan kesempatan untuk menulis lagi di blog kesayangan ini.Di sini tercatat segala kisah suka duka gembira sedih sepanjang mulai berjinak dgn dunia blogging.


Aku tak tau nk mula dr mana. Tak tau nk ckp mcm mana sbb semua yg jadi seakan terlalu pantas. Ya terlalu pantas untuk aku hadapi dan masih lagi dlm mood terkezutt... Ohoiii penangan yg sgt hebat terasa. Ni kalau chck heartbeat sah2 doc ckp ada high blood pressure ( perasan lebih)


InsyaAllah bila ada kekuatan kan kucoretkan di sini apa yg terjadi.. Buat sementara waktu kita senyap2 je dulu boleyy???hihi



p/s: Doakan aku dipermudahkan segala urusan.. InsyaAllah

Wednesday, April 11, 2012

Wordless Wednesday

Assalamualaikum~


Alhamdulillah harini buat aktiviti yg bermanfaat

Bgun seawal jam 3 pagi untuk mendaki Bukit Broga buat kali ke-2

Usai sampai di puncak plg tggi kami solat jemaah subuh berjemaah

Terasa sayu je sbb x penah semayang di tempat terbuka ( pengalaman berharga)

Hajat nk tgk matahari terbit tak kesampaian sbb cuaca berkabus tebal

Lebih kurang 2 jam kt atas kami turun sbb awan mendung berarak..

Ecewahhh ayat xnk vogue lg..hahaa

Ptt jadi entry without word tp dh jadi entry with sentences pulak




Saturday, March 31, 2012

Sifat Pemaaf

Assalamuaalaikum~


Hampir seminggu rasanya sy senyap di alam maya..
diamku mencari kekuatan diri yg seakan hilang dibawa angin bayu
dan kekangan waktu yg sgt mencemburui aku



Setiap apa yg kita buat setiap apa yg kita lakukan
seharusnya kita meletakkan sepenuhnya pengharapan kepada
Allah yg Maha Kuasa
apabila bertukar bidang kerja dari
clinical audiology kepada marketing audiology
jurang beza itu sgt terasa



kalau dgn pesakit standard la kena marah bila kita buat salah dorg xpuas ati
lagi2 dpt pesakit yg byk songeh dlm kata mudah
mengada-ngada kalau dah kurang dgr tu xcukup power nk pkai yg custom hearing aids pakai jela yg behind the ear...
alasan dorg malu nmpk besaq gedabak kt telinga..dehekkk sgt kot alasan tu
kalau kt obersi dorg x malu pun siap casing hearing aid kaler warna warni lg
ni laa mentaliti org kita asal pakai alat je di kata pekak pdhal bukan pekak tp kurang dengar



itu contoh di klinik,skrg ni bila deal dgn hospital lagi byk kerenahnya
ingt lagi mudah tp haremmmm mkin susah
makin mengada-ngada nk compare dgn pesakit
logik la pesakit mengada sbb dorg kena bayar nk alat dan servis yg elok
ni pe kes dr hospital pun nk wt hal
malas nk sebut satu hosp ni tp kaki tngan dia ni mmg kurengg giler
mcm xmsuk kelas sivik je dulu


marah2 sound aku bagai last2 bila cari punca bukan salah aku pun
salah dorg sendiri tak reti nk buat filing system kemas2
terasa tym tu nk je lempang muka
org yg bercakap tu tp sbb dlm fon
pastu mustahil la ak ni nk tampar org (ayat tym geram mmg over)
hahaha



Aku yg mulia ni walaupun dh tau bkan salah aku call jgak minta maaf
eh aku x boleh la idup ngn org yg kurenggg diajar ni
seyes mmg xleh nk msk
chemistry ke kimia ke biologi aku ni diajar tuk hormat dan maafkan org
mungkin sbb tu aku senang nk maafkan org


tapi bila maafkan org aku ada tabit yg buruk sikit
susah tuk aku lupakan
memori apa yg terjadi tu da mcm long term memory
owh sungguh buruk perangai aku ni..huhu
aku cuba tuk melupakan suma yg pahit dan amik yg manis je tp kdg2 kalau ada yg paht tu dtg mmg xleh nk buat apa la..byk2 bersabar



dan berharap tahun ini tahap kesabaran aku makin meningkat
seiring usia aku yg da nk masuk 25 tahun ujung tahun huuu..
huhuhu makin tua kot bkn mkin muda (sedar diri)




Wassalam




p/s:sesapa yg rasa ada salah ke ada gaduh ke ngn ak..aku minta maaf

Saturday, March 24, 2012

Testing!!!!!!

Assalamualaikum~

Alhamdulillah dgn limpah rahmat dan kuasaNya diberikan rezeki dr Allah untuk meneruskan hidup di dunia ini.



Hajat di hati mahu bercerita panjang lebar tapi rasa tiada mood pulak nk berceletoh pnjg.



Entri kali ni unik sikit sbb menggunakan medium berbeza.kalau sebelum ni guna laptop harini aku guna medium lain.cer teka cer teka????




Hehe rasa ada yg dah tau ak baru je dpt mencapai impian yg dah lama terpendam untuk memiliki sejenis model gadget dr jenama sebuah buah (bg hint skit kasi fhm)



Huhu sonok la jgak menaip tanpa perlu ada keyboard...kekeekee pasni nk try post pic la dr cini..maafkan ak nmpk loser habis kat sini maklumlah 1st tym pakai




Huhu tu je update tuk mggu ini..wassalam jumpa nt di lain waktu kalau aku rajin nk menaip

Wednesday, March 21, 2012

Memori SPM

Assalamualaikum~


Terasa lama dah tak jenguk blog ni..
Saya faham perasaan ditinggalkan tanpa siapa peduli..
oowh maaf blog sy janji lepas ini sy akan rajin jenguk
kalau sy berkesempatan


Hmm..harini keputusan SPM untuk sesi 2011 telah dikeluarkan...
owh mesti mcm2 rasa kan
mesti tak lena tido mlm bila esok keputusan nk keluar
adoiii..ak da alami saat tu



Rasa mcm bru semalam ak stdy bagai nk rak
(tp xpnh pun stay up mlm2)
sbb ak nyer style study pg2 b4 subuh around kul 4 tu ak bgn
dgn sepuluh subjek untuk SPM (terajin amik subjek EST)
buku2 toksah nk ckp la menimbun
dgn homework tambahan dr ckgu
buku2 latihan yg ibu beli
ak rasa part ak ni plg over bab beli buku latihan
ak tgk adk2 aku xda la byk mana pun buku latihan ibu beli
mungkin anak sulung tu yg aura nk dpt elok tggi skit
nk jadi contoh adk2 la kata



Hmm..ak rindu saat stdy tym SPM dulu
ak dulu mmg fokus stdy
lgsg xbercinta uollssss
rasa mcm rugi pulak kn sbb xpenah bercinta tym sekolah (loserrr)
so kalau org tnya pasal pengalaman cinta tym sekolah mmg ak jwb zero!!!



tp yg best bila kta xbercinta kita takkan percaya bila ada kwn2 ckp
eh si dot dot minat kat kau la
eh ak jwb mana ada korg je perasan lebeyyy
dia suka kt org lain kot
betapa sucinya ak tym tuuu lgsg xsedar ada org suka kt ak


Hmm..kalau ak sedar tym tu
mungkin ak dpt result SPM lg elok kot
hahaa..berangan lebih
tp apa pun ak bersyukur dgn result ak
8A+ tu satu pencapaian terbaik buat ak


ak tau la ada org dpt 10A+ tp biarlah ak nk bgga dgn dri sndri
i reward myself by written it here
so that i fine day i'll smile alone when i read back diz entry



So to all adik2 yg dpt rsult SPM harini
congrats to all
SPM just the benchmark 4 wt u're doin afta diz
kau nk jadi apa tgk kt result korg la


:: rezeki tu sentiasa ada yg penting 3 ni::


USAHA,DOA & TAWAKKAL

InsyaAllah berjaya dunia akhirat..
ingt kita bukan nk kumpul saham dunia je
kita kan ingt saham akhirat yg kekal abadi..
wallahualam




p/s:Baca entry ini dgn background lagu teman..sayu habissss

Saturday, March 10, 2012

A meaningful weekend

Assalamuaalaikum~



Apa khabar semua??harap semua sihat2 selalu..
sejak 2 menjak ni ak sedar dah jarang nk jenguk dan menaip blog ni..
huhu kekangan masa dan kerja tak tentu masa
buat diri ini terasa masa sgt cepat berlalu..
owh ak x nk tua sebelum usia..


sempena hari ini hari ahad dan pagi ini sgt tenang
tenang kerana tiada aktiviti yg aku buat untuk harini (xkeja la mksudnya)
dan disebabkan cukup tidur (lebih kurg 8 jam tidur smlm)
hari ini bgn dgn rasa yg segar bugar mcm sayur yg fresh dr cameroon #eh???
hehe,perasan lebih di situ



Ok tanpa melengahkan masa
mari kita dgr sama2 apa cerita yg jadi smlm
a.k.a
hari sabtu bersamaan 10 March 2012



Ini plan yg tetiba hari kamis
zalee minta tlg join hearing screening sebab xcukup audiologist nk tlg
owhh...perancangan Allah sgt cntik b4 diz plan nk ikut yati blk JB
konon nk p JPO tp xjd sbb fmly yati ada weeding kt KL
So ak bercadang nk blk umh mk ck ak la
tp dh ada org offer minta tlg
seperti pucuk dicita ulam mendatang lah kn..gituuuu



Hihi excited la sbb dah dkt setahun x join hearing screening
program ni in collaboration between HKL and NGO
x reti la nk spell that NGO's name tp tau la kt mana tmpt dia
dkt2 ngn Bangsar Village


Aktiviti bermula seawal jam 7.30am
yela dh kata xda audiometer kena la p amik kt PC dulu (korg guess sndri la apa tu PC)
dan berjumpa lg dgn akak yg sy sgt salute (ttba guna sy sbb nk ckp sopan..hihi)
akak ni still xkwin sbb jga mak dia..
owh sy sgt kagum dgn org2 mcm ni (terasa bergosip di situ)


Ok sambung blk cite,around 9am bru bertolak ke tmpt kejadian
dah smpai trus setup tmpt dlm lori audio tu
seterusnya start terus hearing screening
bermula dr pukul 10am-3pm
penat tosah nk ckp la kaki dh lenguh2
tp hati hepi sbb dpt sumbangkn tenaga tuk program ni



peserta yg terlibat terdiri drpd ahli rumah org2 tua
huhu sedih la bila msk part org2 tua ni
mcm2 kerenah jmpa masa buat test ni
ada yg sedih,
ada yg hepi,
ada yg nk ajak borak
ak fhm perasaan mereka sbb kt umh ak ada tok
tok suka sgt kalau ada org menyembang ngn dia
uhuhuuu kdg2 ak tgk org tu x tua pun
tp mgkin sbb ank2 xnk jaga letak la ayah ibu depa kt tmpt jagaan ni



terasa nk mengalir air mata tgk keadaan dorg
sapa nk bila tua dihantar ke sini
kalau single xda ank mungkin la boleh terima duduk pusat jagaan
tp kalau ada ank2 sungguh kejam ank2 tersebut



and moral of this story
i would not do things as wt their child done to their parents
I love my beloved parents
wuteva happen i will stand along with them
when easy or hard times



and for you out there
please!!!
pleaseeee!!!
and PLEASEEEE!!!
luv your parents as much as they luv u since your in the womb



Mari kita sama2 doa untuk kesejahteraan kedua ibu bapa kita
Amin~



P/s:Air mata cepat sgt mengalir bila ckp psl fmly..uhuk3x




Sunday, March 4, 2012

Edisi:MARI SAMA-SAMA JAGA KEBERSIHAN

Assalamuaalaikum~



Alhamdulillah dpt diberi kesempatan untuk menulis lagi di sini..
Sekarang sudah masuk bulan March...
wahhh cepat sungguh masa berlalu..
Sepatutnya sebelum masuk bulan ni nak buat sambungan tuk Trip Singapore Part2
namum disebabkan kekangan waktu entry tersebut masih dlm draft..huhu


Hari ini baru pulang dr rumah kawan sekapal (Baca:Friendship)!!
Owh sungguh bahagia dpt bertemu dan menghabiskan hujung minggu bersama..
last kami berempat jumpa masa tym convo bulan 10 taun lepas yg gigih p Genting pas convo tu..
huhu lama kan xdpt duduk borak mengadap semeja..
owh terus memoriesss tym U kuar satu2 ni..
ok2 nxt tym buat entry pasal dorg harini nk buat entry nasihat pasal kebersihan..
wah gituu mcm penyelia asrama je bunyinyaa




Aku tak tau kenapa aku amat particular sebab kebersihan..
adakah mungkin sbb asuhan ibu dr kecik yg tak suka aku buat kotor??
atau selerakkan rumah dgn mainan??
atau sbb aku takut ibu pukul aku bila aku main kotor dan kotorkan baju??
pastu masuk rumah dgn kaki berselut terpijak lumpur atau tanah??
(biasa la budak2 suma comot mana reti nk bersih2 ni kann)



Haha itu budak2..
tp kalau dah umur lebih dr layak untuk berkahwin
masihkan relevan lg digunakan alasan seperti di atas??
Sila fikir sejenak..


huhu ak rasa stress sgt2 duduk dgn segelintir org yg pengotor
atau dlm bahasa sopan sikit kurang pembersih
benda common sense yg semua org buat ontohnya buang sampah ke dalam tong sampah pun susah lg nk bentuk apatah lg nk minta tlg kemaskan rumah
alasan yg plg ak x suka busy kerja tak da masa nk mengemas..
wutdehekk (maaf di situ)




aku yg kerja pergi merata tmpt kdg2 outstation tak tentu masa
ada jugak masa tuk kemas dapur dan ruang tamu
bg bersih dan selesa tuk dipandang..
owhh come on gurlsss
grow up plzz!!!



Aku bukan nk kutuk korg tp aku geram giler dgn perangai korg ok..
kalau pndai nk dress up matching tudung ngn baju
mcm tu la korg ptt buat tuk jaga kebersihan
tak perlu la aku nk tegur selalu pasal kemaskan dapur lepas masak buang sampah segala
korg ptt lg boleh bertindak matang dr aku yg gila2 ni..huhuhu



Arini blk ingt nk sound tp suma tak da kt umh terpaksa la aku kemas sorang2
nk tinggal biar dorg buat ntah bila nk tgk kemas n sedap mata memandang
syes ckp kalau ibu tau msti ibu dah marah aku kalau mls cmtu..
huhu



Btw, thank you to ibu sbb ajar kakak cara2 nk jadi bersih..
mungkin sbb didikan ibu dr kecik akkak jd mcm skrg
dan satu hari kalau diberi rezeki dr Tuhan
aku nk ajar ank2 aku jadi bersih since childhood



cukuplah kot entry kali ni...
maafkan segala kekasaran sepanjang menulis entry ini..
sehingga berjumpa lg di entry lain





P/s:Rindu zaman sekolah dulu..huhu boleh x patah blk zmn tu??



Tuesday, February 28, 2012

Travelog: Singapore (Part 2)

Assalamuaalaikum~


Apa khabar semua??
Diharapkan anda semua dlm keadaan sihat sejahtera hendaknya..
wah gaya mcm nk bg ceramah pulak..
kekeekeee ok kali ni aku nk sambung kisah kitorg survive p Singapore..
kali ini masuk edisi kedua iaitu ke Universal Studio Singapore (USS)
wah gitu nk gempak je kan gebang kt sini


Ok marilah kita membuka kisah hikayat seribu satu hari (ada ke term ni?) di USS..
hihi hepi giler nk citer pasal p USS kt sini..
Trip ke USS melibatkan kaum adam ye harap maklum semua..
sebab kami berdua ni xtau nk p mcm mana nak masuk ke USS
So awal2 lg nk berterima kasih kt abg long sbb sggup terima ktorg join mereka masuk USS sama2 (pdhal beli tket lain2).
Walaupun plan nk ikut dorg ni last minute dan memula suma malu2 kucing
akhirnya menjadi suatu memori yg x mungkin dilupakan..
maklumlah tym bujang2 ni la pun boleh kuar ramai2 dgn kwn2 laki


Perjalanan masuk ke CIQ bermula seawal jam 6.30am..
Haha mesti korg tersentap ye dgr awl giler aku ngn nina bgn nk msk Singapore..
Ni suma gara-gara abg long la ckp msk awl skit so boleh main lama2 dlm USS.
Last2 ktorg berdua je awl yg lg 5 jejaka tu lambat smpai
terpaksa ktorg tggu kt tmpt tggu bas nk p MRT Kranji..pffttt



Untuk ke Kranji MRT korg sila naik bas bernombor 170.
Dr Kranji MRT direct trus ke stesen Jurong East.
Dari situ tukar pulak ke Outram Park which Vivo City located.
Owh b4 tu ktorg da siap beli bekal kt dlm food court halal section dlm Vivo City ni..ok la harga nnasi beriani dia boleh tahan ngn portion dia yg byk tu
Dalam Vivo City ni la ada monorail ke Sentosa Island yg link jgak ke USS..
Fare about $3SD.Sentosa monorail ni ada 4 stesen je.
Korang tak payah la nk berangan duduk lama2 sbb 1st station je pun
sat sgt da sampai
(terkeluaq ayat kedah..haha)



Hehe..dr dlm monorail da boleh nmpk USS..
Keterujaan tahan gaban jgak la maklumlah 1st tym katanya..
dlm group ktrog ni sorg je yg dh penah p so dia kira jd mcm tour guide ktorg la..
eh apa nama dia nadal ke afiq confuse jap di situ..
haha so make it short b4 masuk da pack segala fud dlm 2 backpack.
nasib bwa backpack jd la mgsa beg aku penuh dgn mknan..
pastu suma pakat keluarkan printed boarding ticket posing depan gate USS..haha riak sikit tunjuk kt org kami da smpai dulu..kekeee.
Around pukul 11 jgak la ktorg msuk dlm USS tu..
huhu da rasa rugi sejam kt sana sbb USS stat kul 10..
benda 1st ktorg main haruslah roller coaster..
tggu nak main dua2 roller coaster pun amik masa dkt sejam
ramai org tu yg Q pnjg sgt..
main xsmpai 5 min pun rasa tp cuak kalah la mana2 roller coaster ak penah main selama ni..hahaa nk bgga kt situ



Ok suma pkat lapaq pas naik roller coaster,
ada yg cuak ada yg excited ada yg pening..
mcm2 reaksi la..nsb Nadal ada tlg jga brg2 ktorg..
Dah berpenat main,trus serbu foodcourt tuk mkn bekalan kami..
tu bru satu tmpt byk lg explore..




Then, Q tuk Transformers 4D
dekat sejam gak la beratur tuk tgk 4D ni
terbaik wa ckp lu ride Transformers ni (nada samseng di situ)
real giler efek 4D dia ni..
huhu rasa mcm nk msk byk kali tp Q dia masyaAllah sabar jela


Kuar je dr situ trus menuju ke Underwater World live scene
dorg buat scene mcm dlm movie tu
siap ada scenes lompat2, api2, terbakar n stunt lg..hihi
penuh org tgk tym tu sbb dia ada tym bila dorg punya show
so make sure msuk2 trus amik brochure yg ada state dorg nyer show



Kemudian (eh ayat essay sgt), kami menuju ke Far Far Away Castle
alaa yg movie Shrek tu..kat sini ada Shrek 4D gak tp kureng dr yg Transformer
sbb kerusi dia xleh gerak2..hahaha



Last tempat ktorg masuk ialah Jurassic Park..
di sini ada boat riding yg super gempak
waa lencun weh baju
nasib xteruk lencun banding ngn geng laki yg perasan macho n cool
pemilihan tempat duduk dlm boat sgtla penting ok!!!




Bukan nk kata mostly suma tmpt yg best visit places
ktorg msuk kecuali la kt Ancient Egypt xmasuk
sbb sorg dr kami ni penakut ngn roller coaster