Monday, January 31, 2011

Baik sangka dan baik budi..

Assalamualaikum~

Harini duk dengar ceramah agama Ustz Kazim (betul ke x ntah eja nama dia ni).Takpela yg pnting sebut nama dia lebih kurang je bila dengar kn..


Ok la kita bg pengisian jiwa sikit arini..kalau nak p dgr ceramah kdg2 xcukup masa tp skrg sng je bukak youtube cri la video2 psl ceramah agama mcm2 ada.,

tp ak suka ustaz ni sbb cara dia smpaikn ceramah sntai je..kdg2 siap nyanyi lagu hindustan lg..mmg sempoi habis ustaz ni..

cite byk pn xguna gak bek korg dgr betul-betul apa yg cuba disampaikan dlm video ni..
Dengar dan beramal!!InsyaAllah bahagia hidup dunia akhirat~




ak paling suka part yg dia ckp "tp dia xpakai tdung?"dan ustaz jwb "org yg tudung labuh pn belum tntu mati dlm iman"..bukan ak nk ckp org tudung labuh x msk syurga..point kt sini kita kena berbaik sgka dgn semuea org..mana tau satu hari org yg kita kutuk tu berpuluh kali ganda baik dr kita yg dh rasa cukup baik ni..Nauzubillah ak xnk jd cmtu..Kita manusia dan hamba yg lemah..segalla yg baik dtg dr Allah dan apa yg buruk dtg dr kesilapan kita sendiri..wallahualam~



p/s:Umur yg bermanfaat..

A quote to ponder


Assalamualaikum~


Someone coincidentally sent a meaningful quote to my hp..
I dunno who coz there is no contact number in my phone registry.
Forget about that..
Just enjoy the quote~


Plz highlight the phrase "The way someone touch ur heart"


Haha..enaf of gedik2 part..
I wanna write more on result chapter..
Now and then my life almost in perfect condition..
no more hard feeling..Alhamdulillah hope it'll sustain forever~

Wassalam..


p/s: A huge smile (n______n)

Sunday, January 30, 2011

Say YES!!!!


Assalamualaikum~


Hehe bertemu sekali kita dlm episod "Jom rajin-rajin belajar"..haha suka hati ak je buat talk show sndri ..berangan lg byk2 noni!!Teruskan~


Actually ak byk nk bercerita hal di rumah tp tggu la mood nk menulis jatuh merudum lg..cite psl tilam bulu swan pn xsempat2 lg nk tulis..upload pic haiwan kesayangan pn tak tercapai lg..owh sgguh byk pending items harus disetelkan sebelum blk mggu ni..huuuuuuu (ngis sendu2)


Ok..arini nk bercakap psl TARGET!!!Haha korg jgn nk fikir bukan-bukan plak..entri ni xda kaitan ngn isu nk kwin ke soal hati ke hapa2 yg melibatkn personal matters..sbb ak da pasang niat isu-isu personal ni akan diceritakan bila smpai masanya nt..haha tolong la bajet femes lg ak ni..owh ak bkn cmni ye..ni mgkin noni yg lain kot..kah3x!!!


Ok..korg layankan pic di bawah ni..comey kn baby tu..haha ni ak cilok dr kwn ak nyr fb sbb dia tagged ak kt pic baby tu..ak tau korg ckp pic tu dh berkurun dh org tgk kt google image..tp ak kisah hapa ak nk gak ltk pic ni comey jerk baby ni..



gambatee!!!


Hmm..kalau kita perhatikan dr gaya tgn digenggam kuat,mulut terkatup rapat dan pipi tembam giler baby ni betul2 rasa dia boleh SUCCESS!!!haha apa point ak sebenarnya ni??hehe ak nk ckp muka ak cm baby tu masa kecik2 dulu (MasyaAllah perasan lg noni oi)..
hehe tak la ak nk ckp ak nk jd cm baby tu bersemangat waja tempuhi dugaan mendatang..ecewahhh gaya termotivasi habis la ni..kah3x tp betul la ak nk berjaya dlm hidup.
ak nk capai suma impian ak..InsyaAllah~


Tapi sebelum nk mencapai semua impian tu harus ada target or goal dlm diri..target tu haruslah realistic means target tu kita mmg akan boleh tercapai..jgn la plak nk target bnda2 yg xlogik dek akal contohnya nk ada rumah bayar cash 2 taun lg..mmg xlogik la kn part bayar cash tu..kalau logik pn model umah boleh la kot..haha sudah2 cukup duk mengarut kt sini..keja bertimbun nun p la siapkan..haha yela2 baik2 nk p buat la ni (ni monolog sndri..plak dh)



p/s:skrg dh msk draft chapter 4..phewww~

Saturday, January 29, 2011

Haiwan tersayang~


Assalamualaikum~



Harini ak nk bercerita psl binatang peliharaan saya...haha dh mcm tajuk karangan bdk2 sekolah dulu "Haiwan kesayangan dan peliharaan saya".Hihi bila duk ingt blk rasa mcm muda2 plak..huhu tp realitinya dh tua dh..24 taun dh skrg..huhu ok cukup xpyh nk sedih2..hihi



Ok..baik ak cite skrg..dulu2 masa arwah tok wan ada lg..binatang pertama yg kami bela adalah burung..ak dh lupa dh burung apa.tp burung tu cntik sgt corak badannya..kami bela seekor je burung tu..tp pas arwah tok meninggal kami pn lepaskn burung tu.cian tgk burung tu cm sedih je..huhu tak sgka binatang pn ada rasa sedih bila seluruh umah berdukacita..
Al-fatihah untuk arwah tok wan~




Lepas tu, lama giler kami xbela binatang apa2..tp sejak 10 tahun dulu ak minat plak bila tgk ikan2 yg comey..ibu ckp ikan tu bgus kalau bela..boleh hilang stress bila tgk ikan2 berenang..so kami pn beli la ikan gapi dan ikan emas..ikan gapi bela kami letak dlm kolam kt luar umah..kolam tu pak kob yg buat (dia ni mmg kreatif kalau bab2 bertukang ni..dulu2 keja kemahiran hdup ak pn ak minta tlg dia ajar buat projek kayu..haha)..comey je kolam ikan kami xdela besar sgr xjgak kecik sgt..org ckp sedang2 aja..haha ibu beli beberapa ekor je ikan gapi memula dulu.Tp skrg byk giler dh anak2 ikan gapi..smpaikn bg je kt org2 kalau ada org nk anak ikan gapi tu..hihi pastu ikan emas masukkan dlm aquarium yg mmg dh lama dh beli tp xpenah guna..ibu letakkan aquarium ti kt pintu masuk umah kami..hihi so sapa2 nk masuk umah ak akan nmpk aquarium dulu.Kira mcm penyambut tetamu la ikan2 emas dulu..Huhu memula beli ada ikan emas kaler hitam mata terjojol tp ntah nape lama2 mati.sedih la jgak kalau x ak suka la kacau2 ikan hitam tu..ak pggl blacky..hihi sbb mmg black btl kaler dia..




Hehe..taun lepas ak pujuk ibu beli sugar glider sbb tgk sugar glider dyla bela comey gler..geram ak tgk..kecik2 pn da jinak..last2 satu hari tu ktorg p tgk kt pet shop,,ternampak la sepasang sugar glider..comey duk dlm tmpurung kelapa dua ekor smbil tutup muka ngn ekor..geram btl ak tgk..ayah ckp before ni lg kecik..comey je..ayah ingt anak tupai..huhu last2 beli jgak sugar glider tu sepasang dgn harga rm400..ak google pn harga dia mmg mahal pn..lg mahal klu beli sekor je..ni beli sepasang sbb tuk pelaburan masa depan.kot2 anak dia boleh jual nt..hihi kami pggil Dev & Radhika sbb kami semua minat tgk cita hindustan kt Zee Tv ada cite Chotti Babu..suami isteri tu sepadan sgt sbb tu la kami pggl dia dgn nama tu..haha kelakar betul!!!




Haha,,ayah lg minat anak tupai..aritu ayah dh suruh sorg pk cik tu cri ank tupai kalu jmpa kt hutan ayah nk bela..dh jmpa dh aritu 4 ekor tp pk cik tu 3 ekor anak tupai tu mati..tggl sekor je pk cik amik bela.huhu xde rezeki namanya..tp xpela harap2 pasni ada la pk cik tu jmpa lg anak tupai..huhu ak pn minat gak..dh la rasa cm geng Alvin the chipmunks plak..kiki one more things ibu minat kucing la plak skrg..ak ni kurang la skit ngn kucing2 ni.tp ak suka tgk org laki minat kucing rasa penyayang giler..haha xabis2 kau ni noni..




Tula serba sedkit binatang peliharaan ak kt umah ni..korg kalau nk tau lebah pn dtg duk kt umah ak ni..besaq plak tu plak sarang lebah tu..haishh smpai ak pn kna sengat lebah masa blk aritu..xpe2 nt boleh ak rasa madu lebah tu..hihi ok la xtau nk ckp apa dh mai la tgk gmbq haiwan2 kt umah ak ni~~(nt la ak upload gmbq ya,xjmpa la plak folder dlm lappy ni)

Cakkk!!!saya la sugar glider nama Dev & Radhika..


kuatnya mkn


p/s: Lapaq nk mkn capati~ok cri tepung capati lah

Friday, January 28, 2011

~Indah bila dipandang~

Assalamualaikum~



Hai kwn2...gler mood happy sgt2 arini.Hmm ntah nape bila kat umah mood nk online dh jatuh kt tgga terakhir..haha tula sbbnya jarang dh nk on9 bila blk umah.
Hasrat nk msk menu spesel xsmpt lg (ok cukup jgn bg alasan)!!!


Hmm,,satu je ak xpuas ati pasal bas tu gerakslow gler nk smpi umah.dlm kul 10 lebih bru ak jejak kaki kt umah diiringi ngn hujan lebat..dh la bwa beg berat gler (smpai skrg lenguh lg tgn ni).Huhu ni gara2 ayah ckp suh bwa blk brg byk skit la..nt kn kurang la skit bila dh abis stdy bln ni..InsyaAllah~


Ok..balik2 je terus cari nasi mkn..lapaq giler weh.bayangkn lebih 12 jam dlm bas + x dinner aritu.harap lunch je..huhu bkn xnk mkn tp xda selera nk mkn..nk blk nyr pasal mmg ak cmtu..
Hmm, dgn xmandi ak tlg siang ikan..yela dh hari khamis mmg la mak ak beli byk jenis ikan, udang sotong tuk stok kedai hujung minggu,,xkn la ak nk biar mak ak buat sorg2,,tak smpai ati la plak..tlg la smpai kul 12 bru ak mandi..huhu xsenonoh perangai...


Hmmm,,,pastu kn ptg tu ibu ajak kuar..punya la mls nk kuar umah..konon2 nk tdo jela tengahari tu kt umah..yela dh ada tilam bulu swan skrg ni..lg nyenyak la ak tdo..haha next entry la ak cite psl tilam bulu2 swan tu..hahaha boleh plak cmtu kn..


Ok..pas zuhur ktorg p la Baling je..bwa tok skali..hihi p satu kdai ni..malas la cite dlm ni..tp yg penting hadiah tu drpd ibu dan tok..cntik sgt2 hadiah tersebut,,hehe sorry xde pic tuk hadiah tersebut,,yg penting rasa terharu sgt2..huhu kecik2 dulu je pkai..bila dh besar skit xsuka nk pkai..tp skrg bila nk pkai blk rasa cntik la jgak..haha korg teka la sndri apa hadiah tersebut??ak xnk la ckp lebih2 kang org kata riak plak..


Byk lg nk cite tp besa la bila kt umah..Idea nk menulis ni byk sgt terganggu ngn hal2 lain yg lg penting..tgklah ada masa ak tulis psl tilam bulu2 swan tu..hihi tata!!Wassalam


p/s:Esok pg kna bgn awal tlg kt kdai..erkkkk huhu mcm pndai sgt tlg!!!


Wednesday, January 26, 2011

Pulang~

Assalamualaikum~


Alhamdulillah..selesai sudah exam clinic pg td..huhu sempat juga pinjam journal senior tuk dijadikn rujukan nk mengarang research tym cuti kt umah nt (harap2 target nk siap tercapai)


Hmm..xsbr rasanya nk blk rumah..dh lebih sebulan xblk.mmg harus rindu sgt kt rumah tu.Huhu..cukuplah untuk kali ni..


Doakan selamt dlm perjalanan..wassalam~

Tuesday, January 25, 2011

~Saya bahagia~

Assalamualaikum~


Wahh..sy sgt gembira harini.Alhamdulillah progress research dah masuk peringkat analyze data via SPSS..hihi sgt2 seronok kerana pg td semangat gler stdy ttg analysis yg nk guna tuk my research..before ni pn dh sv dh btau kna guna Repeated Measure Annova tp ak xbape nk fhm sgt sbb masa taun lepas xbuat praktikal pn psl tajuk tu..


Hihi..pg td (guna instinct je redah blk Dr dgn harapan Dr ada..dhla xmsg Dr nk buat appt).Ak jmpa Dr yg ajar ak psl statistics masa ak 3rd year dulu..Hmm memula ak smpi tu dlm kul 8.45am..Blk Dr gelap lg..ak ingt Dr ada kelas la kot..sedih dh kena jmpa Dr hari lain..Ak pn tulis la note kt Dr nk jmpa rabu ptg sbb tym tu ak free.Sbb ptg ni ada kelas, esok pg plak exm..huhu ngn muka yg cm xmood je ak pn trun la lif..masa dh kt ground floor ak kuar nmpk Dr nk naik lif tu..haha trus ak msk blk lif tu ckp;
"Dr, sy nk jmpa doc" (ngn wt muka snyum sengih2..hihi xsenonoh)



Doc ckp tggu 5 min jap sbb dia nk msk ofis dulu..Bgus kn ak tggu lcturer awal sbb nk jmpa..haha perasan salu ak ni..klu ngn sv ak salu lewat 5 min xpn sv ak sndri lewat dr ak..hahaha ni lg perangai xelok..bukan salu pn kdg2 je sbb ada hal lg penting


Hmm...bila dh jmpa Dr tu ak terang la apa objektif research ak nk buat..Dr sgt bgus explain kt ak satu2..habis semua ak tnya,,ak siap buat depan beliau lg 1 objektif research ak..kira nk konfem btl2 ak tau buat la ni.hehe..byk gak la ak tnya..smpai ak btl2 puas ati..dr ckp ila dh siap analyze data boleh emel kt dia trus nt dia chck..yea2x!!!part tu ak mmg suka..kalau salah boleh la dr betulkn terus..hihi


So arini ak dh berjaya belajar cara nk analyze data guna RM ANNOVA...spoil la exm esok..klu x skrg ak dh boleh analyze dat..yela otak tgh fresh lg belajar bnda bru..harus kna apply trus..pening ayat ak tunggang langgang arini...haha btw kepala ak mkin ok even rasa sengal2 lg ni..ahh ak mls kisah ke sakit ni..mak ak ckp klu skit wt xtau je lama2 otak x fokus kat sakit tu nt sakit tu baik dgn sndri..hihi ciplak teori mak ak..tp mmg btl pn..u think wt u're..so I think I'm WINNER now!!!!(perasan la kau..prg len dh buat draft discussion dh)..



p/s: Blk umah nt nk siapkn draft chapter 3,4 ,5!!!chaiyok2 tuk dri sndri


Monday, January 24, 2011

Knock down again~~

In the name of Allah, the most Merciful~


Yesterday, something bad happen.I accidently knocked my head on the switch box.It's so painful till i cannot said much on how to describe the pain.Arghhh now i got bruises on the head as well as ear pain on the left..huhu tragedy might happen anywhere at anytime..It's my own fault cause does not look carefully at the switch box behind my back..

Luckily ear pain was gone today but still the bruises getting bigger and painful..Hopefully everything ok..



p/:It's the fourth times my head got knock down..huhu wt a life :'(

Saturday, January 22, 2011

Edisi LEPAS GERAM!!! (pulak dah)

Assalamualaikum~


Hmm..selamat pagi semua!!! (bajet cm MC rancangan knk2 ribena..kiki).Ok arini ada mood blk nk stdy selepas smlm konon2 nk stdy bgai sbb tak terpilih tuk p hearing screening dkt cenderawasih nun..tula konon2 je..hangat2 taik ayam btl ak ni..baca 2, 3 notes terus bukak lptop main game, baca ppr on9 pastu smbung tgk movie Easy A..haha xsenonoh gler lah ak ni..mana p smgt yg nk stdy kemain smlm suma hncur musnah bila dh bukak lptop..mmg la godaan plg besaq..haha cepat j2 nk slahkn lappy pdhal dri sndri xberazam nk stdy sgguh2.huhuu loser rasanya smlm..


pastu tghari stdy lah skit pastu tdo..pas asar kuar mkn..pas mghrb stdy jap pastu suna dtg blk ajak tgk Despicable Me...hahah best woo cte tu..kiranya smlm dua cite la ak tgk..nsb xsmbung tgk cte The Social Network kt blk yati plak..arghhh stress ak duk asyk tgk movie je..pas abis cte tu smbung stdy 1 notes pn xabis2..haha pastu duk gaduh2 ngn kwn apa plan tuk esok, last2 satu habuk plan xjln arini sbb memasing tdo x hingat dunia pg ni..hampeh la korg!!!


Ok..disebabkn plan xjln terpksa la otak ak ni berfikir apa plan nk buat arini..huhu teringin nk mkn McD Big Breakfast..skali lg diulang Big Breakfast ya kwn2..bukan nyr McEgg ke McMuffin ke (ada ke??haha suka ati ak je cipta menu bru..kah3)


Hmm..berangan jela ak ni nk mkn.klu sorg2 ak p Teluk Cempedak tu bertuah la sgt..melainkn ak lapar giler pastu ak akan drive thru McD je..jgn harap ak nk mkn sorg2 kt sna.haha gler penakut ak ni..ok cukup hasrat nk mkn Big Breakfast musnah hancur berkecai...


Ok..next nk hasrat mkn nasi lemak kt cafe jela..huhu sedihnya..tskk tskk
dlm kul 9 cmtu trun p panaskn enjin keta..sbb ayah ckp tiap2 ari klu nk enjin keta elok kna start keta tu..hihi ttba rjin ikut ckp ayah kdg2 smpi 2 ari bru nk start keta..ada udang sebalik mee btl la ak ni..sebenarnya nk nek keta p bli nsi lemak..ahhh punya pemalas pmpn ni..cafe yg dkt pn k nek keta..abis la bertambah lemak2 dl badan kau tu.huhu maaf ye kalori bertambah sbb ak mls nk jogging skrg...huhu sumber insprirasi ak tuk berjogging dh xda kt kuantan ni..ok ayat poyo lg..


Hmm..tgh2 seronok2 nk bli nasi lemak ada la plak 2,3 ketul spoiler yg buat mood ak hangin berasap je pg ni...haishhh geram gler rasa bila kita duk beratur tggu turn nk cedok nasi, tapi pmpn yg kt depan kita tu bajet ayu habislah cedok nasi lama giler.ak rasa ada dlm 5 minit nk cedok nasi je..klu ko duk umah sorg2 ko nk cedok cmtu ak x kisah tp ni public cafe ok..common sense la bnda2 cmni,,arghhh dh la amik nasi ciput je gaya mcm nk mkn byk..,bengkek je ak tggu..ak klu org lmbt lembab cmni ak salu x sound direct tp ak akan buat gaya muka xpuas ati pastu buat bunyi2 mulut bg dia sedar dia tu mmg lembab nk mampus..sorry tercakap kasar jap!!!


Haishh ak mmg susah nk terima kalau org buat keja lembab2 ni..sbb ak ni bukan la nk riak plak kn..ak jenis yg suka buat keja yg pantas..mcm kau nk bsuh baju, basuh pinggan,kemas umah, mop lntai..kt umah bnda2 ni ak leh buat serentak je..sekali jln org ckp..pndai2 la bajet masa..tgh2 tggu mesin bsuh berjalan, kemas lah umah, mop la lntai dan bsuh la pinggan..kn ke lg cepat n jimat masa, tenaga..ni suma ada kaitan ngn time management..klu ko nk berjaya bnda tu mmg kna ada dlm diri.klu ko tgk tokoh2 korporat depa pn sgt pntingkn time management...klu ko leka 5 min pn boleh rugi berjuta2...see bukti dh jelas..nk atau tak je korg boleh pilih!!!!


Ok cukup tuk kali ni ak merepek psl kejadian yg berlaku sebentar td..mmg spoil la mud ak nk mkn nasi lemak..huhu ak harap korg jd la org yg cekap dan tangkas bekerja (haha..da mcm moto polis plak dh)..Wassalam~



p/s:Mau buat pizza bila blk umah nt..yeahhh 3 days to go!!!

Prays harder plz!!!

Assalamualaikum~


When in doubt i'll feel uneasy
Thinking so many things will happen without i'm notify

But when i think in deep..
i just realized my own problems is nothing compare to others

cause..I
Believe that everything gonna be fine..yes DEFINITELY FINE!!!
under Allah's will
InsyaAllah

Thursday, January 20, 2011

Be a positive thinker with positive habit!!!

Assalamualaikum~


Today, I just browsing my last year collection of pics and videos.Finally i found something special that i think it will benefit everyone who read this blog (not so many ppl read this blog actually)..haha wteva reason i still believe there is something valuable from the video that i can share with you..


Actually, this video is about the writer of the book entitled "Law of attraction" name Micheal Losier given speech at MPH Bookstore, Mid Valley regarding his book. Luckily, my lil' sis and I was there at that time..That's the good opportunity to listen on what he said.However,because we're in rush i just got to record the first part of his speech..but still it's precious moment for me coz i can meet him in person


Enjoy the video~

(sorry for shaking part coz it's just camera not a video cam)



video


::Summary from the video::
Get rid those 3 words which are:-

1. DON'T
2. NOT
3.NO

cause if u use that words meaning that u're focusing the things behind it..Moral of the story use positive words cause u're what u think after all!!!


p/s:body and brain work together..

Tuesday, January 18, 2011

Rindu mereka

Assalamualaikum~


Semangat tulis research mcm naik roller coaster..ada masa rjin terlajak smpai xselera mkn, kadang2 jatuh menjunam terus malas buka journal dan menaip..wuhuhuhuu


mlm ni asyik dengar lagu belaian ibu by hijjaz..hati rasa sayu sgt2..nk blk umah nk blk..rindu sgt2 kt ibu ayah tok dan adik2..


Sabarlah..mggu depan dah boleh jmpa depa..tp sebelum blk tu ada exm mid sem clinical..Ya Allah permudahkan segalanya..amin



p/s: ngis teresak2 bila dgr lagu belaian ibu

Padan muka..wekk!!!

Assalamualaikum~


Mungkin tuhan balas sbb ak duk bengang2 kt org kot..last2 apa yg ak ckp smlm jadi kenyataan..ptg ni pttnya jmpa sv tp sv msg dia ada hal yg pnting..huhu tak pela ak jmpa ari kmis dan jumaat ni la..sbb ak tau dorg yg len msti blk dh tym tu..huhu tp bkn slh ak. Stress kot..kt cni jela ak duk merapu merepek mcm2..huhu

Ok think positive..arini smpai esok nk siapkn draft chapter 2 & 3..gambatee!!!!!



p/s: Hati mcm cotton candy..cair di mulut...uhuuuu BE STRONG NONI!!!

Monday, January 17, 2011

Hadiah lg..yea2!!!


Assalamualaikum~


Ini cerita mggu lepas tapi tak sempat nk tulis sewaktu kejadian itu berlaku..haha buat suspens skit entry kali ini..mcm biasa la salu entry pn ntah hapa2 ntah..kata tak matang mmg cmtu la perangai..haha



ok cukup..ni nk cite ni psl sorg bestfren ak ni la nk jgak wt suprise kt ak kn..hahaha aritu dh bg kad bsdy buatan sndri, mggu lepas bg hadiah suprise la kononnya..



Mana tak suprise dia p letak bsdy prsnt tu kt dpn pntu blk ak..eh silap2 bukan pntu blk tp pntu compartment ak..haha msti korg confius kn cmne la rupa blk ak ni..dlm 1 blk tu ada 4 compartment la..klu x fhm lg buat2 dh fhm.mls ak nk cite pnjg lebar kang lari plak tjuk entry ak kali ini..kih3x




Mlm tu dia dtg cm saja2 xde keja dtg melawat ak yg tgk feel tgk cite korea...smgt gler tutup suma lmpu tggl lmpu meja je terpasang pastu pkai headphone harus xdgr keadaan sekeliling..ak pelik la jgak kn ttba je dtg jenguk ak mlm2..pastu salu dia dtg msti ada cot cet gak la sesi bercerita apa2 ke..tp mlm tu da just tgk ak buat apa pastu dia blk..ehh confius ak minah ni buang tabiat ke hapa ntah..haha serius ak pelik!!!




Ok..pastu dia blk ak smbung tgk cte korea lg..wt tak tau jela ak kn salu mmg cmtu pn..xsyak pape la..pastu lyla bising2 dia nk kuar mkn ngn kwn dia..ak nmpk la cm ada hadiah berbalut kt dpn blk ak..ak ingt hadiah lyla nk bg kt kwn dia la kot..ak pn xtnya plak si lyla tu..terus ak p toilet..pas blk toilet ak tgk eh bgkusan tu ada atas katil ak..APEKAH???takkan ak nyr kot ada slh org letak ats katil ak ni..bkn ke tu hadiah lyla nk bg kwn dia..haha bengap giler ak mlm tu..pas belek2 rupanya ada tulis nama ak nyr la besar kt hadiah tu..apesal la ak x perati btl2 tym kuar blk td..haha loser lg dan kna tipu lg..uhuu atas meja pn siap ada notes book..bila tgk tulisan mmg sah si amnah aka mk cik nina yg bg..



ni laa..hadiah tepi pintu pindah atas katil


To mk cik nina ak tau ko mesti tertunggu-tunggu bila ak nk wt entry psl ko kn kn?? (bek ko ngaku cpt)..hihi siap pksa org lg..




TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU BOLEH NK HADIAH LAGI..
sush pyh ko wt suprise kt ak..ko tggu la nt ak bls dendam..ntah smpt ke x nk celebrate tym bsdy ko kn..xpela ak akan sempatkn jgak..haha puas ati dpt buat entry tuk ko ni..penuh dh blk ak dgn mcm2 bntal..byk yg org lg dr yg ak beli sndri.hihi mekasih byk2 :p



Tadaa..yg biru tu beli sndri.yg oren si garfield tu nina bg..hihi thanks~




Owh..mggu lepas lyla pn bg hadiah bsdy kt ak jgak..sepasang kasut klinik yg dia xleh pkai sbb size kecik..haha tak kisah la asalkn dia ihklas nk bg ak..kasut tu dia xpenah pkai pn..ak ni amik jela dh rezeki org nk bg ak mmg jenis tak tolak nyr..hihi thanks lyla




p/s:Kak ngah dh blk utp ptg ni.mggu depan ak plak blk umah..owh yeahh gembira rasanya \0/

Pissed off!!!

Assalamualaikum~


Terasa sakit hati..sesetengah org yg punya sifat dengki yg melampau dgn apa yg kita ada..siap nk berebut-rebut lg..

kalau ko nk jmpa sgt supervisor esok jmpa jela..ak tak heran skit pn sbb ak bleh jmpa byk kali lg.tiap2 mggu ak jmpa org len xkisah pn.tp yg kau nk dgki ak duk jmpa tiap2 mggu tu npe??ada ak kacau research ko ke??

tak faham org yg sgt dgki..harap je belajar agama smpai hafal quran tp perangai fail..u shud mirror urself before u want to advice others coz life always like dats what comes around goes around..kan ak tak salahkn org alim ak salahkn dri kau sndri yg tak habis2 dgki dgn ak..tlgla bersangka baik dan jgn cri psl lg boleh tak??ak dh cukup thn 4 taun deal ngn org ntah pape ni..



p/s:Pesan sama hati bwa2 BERSABAR!!!

Saturday, January 15, 2011

Thank you~

Assalamualaikum~


::Just a simple entry::

A special dedication to those person who always made my life happy and joy,
sad and anger,
hope and trust..
and who always in my side whether i'm happy or moody..
i wanna speak out loud..


THANK YOU!!!

Thanks for everything..
thanks coz lend a shoulder to cry on..
thanks for ur supportive tot..
thanks for ur advised..
thanks for ur perception and view of the meaning of life..
i really appreciate it..coz it's hard to find one who really know u from the bottom of their heart







p/s: Jiwa yg tenang..








Friday, January 14, 2011

Tekun

Assalamualaikum~


Aku ingin mencoret lebih byk namun masa amat berharga detik ini..
mungkin bila masa sudah tidak cemburu lg aku akan kembali menulis..terasa masa cepat sgt berlalu sekarang ini..Ya Allah permudahkan segala-Nya



p/s: Dalam perjuangan menulis thesis~

Thursday, January 13, 2011

Sepi...

Terkadang hati merintih sendiri
terasa seperti tidak punya apa-apa
mungkin juga diri ini tidak dipedulikan


kelak
walau diri sendiri tidak mengetahui
apa yg mungkin terjadi



mungkin benar
jarak memisahkan
namun,
tika ini..
mahu diri seteguh karang
walau ditimpa masinnya laut
masih bisa setia di sini


Tuhan,
kuatkan semangatku menempuh hari mendatang
biar ia secerah mentari
bukan mendung yg ak cari



p/s:kdg2 kita takkan dpt apa yg kita nak..sekarang aku redha padamu Illahi

Wednesday, January 12, 2011

Adik yg bongsu


Assalamualaikum~


Actually 12/1/2011 tahun ini adalah tarikh lahir adik ak yg bongsu. Si kecik yg diberi nama Mohammed Hasifnaily..Ayah sengaja letak nama dia Mohamed sebab ayah ckp fmly sebelah ibu kn moyang ibu asal dr india dan pakistan,,ala2 mamak gitu sbb tu la ayah letak nama adk mohamed..hehe even klu tgk muka xnmpk la adk ni mcm mamak sbb dia berkulit cerah..

Masuk tahun ni bermakna umur adik sudah menjangkau 12 tahun..owh cepat masa berlalu kn..umur adik dh smpi 1 dekad dh pn..Hmm,, sempena besday dia ni ak nk cite la serba sedikit psl bdk kepoh sorg ni..

Kalau korg nk tau dlm fmly perangai adik ni pelik skit drpd kami bertiga..npe ak ckp cmtu..hehe mai ak list fakta2 menarik ttg adik..sila baca dgn hati terbuka (poyo habis ni)~


::Fakta2 menarik ttg Adik HASIF::


  1. Adik lahir tak cukup bulan (8 bulan)..selalunya baby premature akan lahir dlm angka kandungan yg genapl..jarang berlaku mcm kes adik..ni fakta berdasarkn apa yg ibu selalu perhati ke sekeliling..fakta sains ak pn dh ingt2 lupa..nt nk check blk
  2. Semasa ibu pregnant adik, ibu selalu jmpa org2 yg xcukup sifat mksdnya org cacat..ni pn ibu btau kt kakak jgak.ibu ckp ibu tkut sgt adik jd cacat cthnya ibu nmpk org buta, xda tgn, xda kaki, kudung and etc..huhu ibu amat risau yela tempoh mengandung adalah cabaran bg seorang ibu untuk mengawal emosi..ibu berpuasa dan berdoa supaya Allah lahirkn adik dgn anggota sempurna.Alhamdulillah adik lahir cukup sifat, amat comel walaupun sedikit kecik sbb prematur
  3. Cuma lepas lahir adik ada asma, demam kuning adik tggi sgt smpai kena tukar darah dua kali (blood transfusion)..Dr apa yg ak belajar baby yg tukar darah sbb jaubdice berisiko untuk dpt masalah pendengaran di bahagian saraf. Maksudnya saraf telinga ada masalah dan membawa kepada masalah kekal..xleh diubati dgn ubt.Oleh itu, tiap2 kali ak blk umah ak akan buat whispering test kt adik. Senang je korg duk belakang org tersebut, pastu berbisik dr belakang dia..pastu suruh org tu ulang blk apa yg korg ckp..nmpk mcm not proper teknik tp at least korg dpt detect awal ada prob ke x.
  4. Hmm after delivery pn doc ada ckp either eyes or ears will be affected.Nsb la adik ada masalah rabun jauh..setakat ni telinga adik ok lg.Alhamdulillah..
  5. Sifat adik yg ketara sejak dia kecik dia takkan minta apa2 dr ibu or ayah..klu kami bertiga ni mmg salu minta mcm2 klu kuar berjalan ke p mana2 ke..tp adik ni lain skit dia takkan minta papepn..ibu ckp masa adik umur 2 taun ibu bwa p pekan kmis lalu tempat mainan adik tgk je mainan tu.Lgsg xminta nk ngis2 kt ibu mau mainan..kdg2 ibu sebak sbb adik xmcm bdk2 lain yg menyusahkn ibu dan ayah
  6. Adik memiliki sifat berdikari yg sgt tggi.Mungkin masa ibu ibu kandungkn adk ibu sgtlah sibuk dgn urusan kedai, smpai usia kandungan 7 bulan ibu msih gagah menebar roti canai (part ni ak plg syahdu,,huhu sbb tym tu ibu xjmpa org yg pndai tebar roti cmpur ayah msih dlm askar ulang alik dr sg petani dan kroh). Mgkin sbb tu adik xpnh sushkn ibu dan ayah..since child, he managed to do simple task such as letak nasi dlm piggan, bncuh milo sndri dan mcm2 lg
  7. adik pndai melukis dan mewarna..ini kami semua kagum sbb kami yg lain xmcm adik.sbb tu dr umur dia 3 tahun ibu hntar adik ke kelas seni.adik salu menang pertandingan ewarna dan melukis sejak kecik..klu kt umah tu piala dia yg plg byk sbb msk mcm2 pertandingan.ak pndai melukis je sbb ak xminat kaler2..so bila ak lukis adik akan kaler lukisan ak..pastu ibu akan frame lukisan adik..smpaikn adik siap bg lukisan airplane and tractor kt sepupu yg sebaya dgn dia ni..b
  8. Adik sgt kreatif..alat mencipta tu mmg ak tabik spring sbb ak jarang jmpa bdk2 sebaya dia yg kreatif mcm dia.bayangkn dgn kertas kadbod dr kotak susu, selotape, gunting,enjin mainan, berus lidi and kertas dia boleh cipta mcm2 alat mainan sndri mcm tombak, pedang ni ayah ak buat pastu dia alter jd pedang yg cntik, alat memanah, bot dan mcm2 lg..kat sekolah dia ckp suka kelas kemahiran hidup sbb boleh reka mcm2 bnda, tp sejak dh bertukar ckgu dan ckgu tu mls nk ngajar adik rasa bosan bila msk kelas kemahiran hidup
  9. Paling terror main game..korg bg jela pape game yg xpenah dia main..bila dia main mesti menang punya la siap dpt highest score lg..waaaa ak plg stress klu main game dia sbb mesti ak kalah
  10. Suka tgk tv rancangan megabuilder, national geographic, sniper, history dan suma yg mcm ada kaitan seperti yg tersebut td..pelik kn umur mcm dia tp tgk rancangan tuk org2 dewasa..kagum gler la ak..haha sebabnya dia byk tau sejarah dan asal usul satu tempat or building hanya melalui tgk tv..pastu siap explain pnjg lebar lg nape struktur bgunan tu xstable, apa yg ada dlm building tu, mcm mana rekaan dia.perghhhhhhh ak mmg jatuh rahang bila dg (mungkin adik sesuai jd engineer or architecture)
  11. Adik memiliki sifat yg ak boleh ckp copy dr sifat ayah..even muka dia byk iras ibu tp perangai dia sma mcm ayah..Ayah kn jenis yg xkn luah perasaan dan tnjuk dia syg kami depan2..mcm tu la dgn adik, dia xsuka org p syg dia, cium pipi dia..smpaikn ibu yg terpksa p syg dia..berbeza dgn lapiz yg suka sgt syg kami
  12. Ni sifat buruk adik...suka melawan.adoii habis suma apa yg kami ckp dia pndai putar belit ayat,,geram sgt2 rasa..mgkin sbb dia plg kecik ibu jd syg dia lebih..ibu sabar je dgn dia.walhal kami dulu penah kena cabai mulut sbb melawan ibu.huhu sedih tak??tu pengalaman pahit plg xpenah lupa la..sehari suntuk bru rasa pedas cabai tu hilang..mkn pn xda rasa..huhuu

Ok cukuplah tu..sempena umurnya 12 tahun ak bg 12 fakta menarik jela..lebih2 kang bgga plak si kecik tu nt.hihi antara suma pic ak plg suka pic adik yg ni..hihi (jgn gelak ok nt dia marah ak)

hahaha..klu rindu sgt dia msti tgk pic ni lama2..adik patah gigi tym tu..hihi :P


ni masa umur 6 tahun..tym ni pndai sgt psoing depan kamera


tadaa..ni muka dia sekarang..sush ya amat nk amik pic snyum




p/s:adik2 belajar betul2 tau..nt boleh p oversea kakak boleh salu tmpang umah adik jln2 kt germany..hihi :)

Monday, January 10, 2011

Alkisah dua sahabat baik...

Assalamualaikum~


Adoii mood menaip sudah dtg..haha pdahal on da way siapkn assgment healthcare practices from islamic point of view..bunyi cm cuak je..dh dpt 1 and half page..lecturer ckp nk 2-3 pages je..owh skit lg.lpgn ni keje grup.pasni ak suh grup ak la tmbh bg cukup 3 pages..


Hmm..arini nk bercerita psl my x-classmate aka member kamceng ak kt sek. men. dulu (before msk mrsm)..Alkisahnya, dua tiga hari lepas ak baca status kt fb ayie (nama betul fariz tp ngn member2 baik pggl ayie..mcm manja gler bunyinya) ckp 62 hari..bila baca komen kwn2 mmg SAH dia dh nk kwin..waaa ayie smpi ati kau potong line ak..dulu2 jnji ko nk bg chance ak kwin dulu...hampeh btl mamat ni..uhukk nmpk gaya list undangan kwin kwn2 ak bertambah lg taun ni..perghh mantap sorg2 dh melangkah ke alam yg lain plak..rasa mcm dewasa dh (tp ak still rasa muda)


Huhu.. terkilan la jgak ak ni.bila masa dia bertunang pn ak xtau..alih2 tau dh nk kwin..konon2 nk suprise la..hampeh nyr member.cmni la kau senyap2 wt ak heart attack...adoii la bila ingt2 blk zmn sekolah dulu ayie ni tggi gler & kurus kering..dia mmg bijak gler math smpaikn masa upsr marks dia 100% (tu pun ak tau sbb kwn ak terlepas ckp). Bila msk sek. men. xyah ckp la highest mark math cnfirm la dia..ak dgki gler ngn dia ni..penat ak buat latihan math byk2 sbb nk beat dia tp still kurg 4,5 marks dr dia..uhhh mmg stress dulu2..kiranya dia ni mg seteru ak la dlm subjek math..sbjek len ak xkisah sgt sbb ak mmg salu pintas dia (hahaha gelak jahat skit)

Ktorg ni dh kira cm adk beradik dh..mengata pedas2 kt depan pn xrasa pape dh sbb mmg kamceng gler.lgpn dia kwn baik ngn fizul (ni childhood bestfren ak dr kecik2)..dua ekor ni mmg suka la nyakat..Dorg ckp ak ni ulat buku, kt sek. lgsg xpndang bdk laki..abg senior ngorat pn wt muka poyo konon2 tym stdy xlyn cintan cintun..mmg la tu dh prinsip ak masa stdy mana leh bercinta..kn ak kejar target ak (klu ingt kisah ak dlm entry yg lepas2 tjuk masa kecik2 dulu)..owhh fizul pn bijak gak mmg ktorg salu berentap la tuk dpt highest mark..smpai ktorg beat sapa dpt plg byk A org yg kalah kna blnja mkn.haha bdk2 besa la pape skit msti msk bab mkn..

Hmm tp 1 je ak xpuas ati psl dorg ni.. dorg bijak dh tp homework pape suma minta buku ak nk tiru jawapan..Apekah???pemalas gler dorg ni nk buat homework..taula ak ni rjin siapkn homework on tym..tiap2 pg b4 stat kelas masing2 sibuk nk pnjam buku ak..xsenonoh btl perangai kn..iskh3~ haha tp kn skali tu ak saja wt jwpan slah skali 3-3 salah.hahaha pdn muka sapa suh tiru ak,ingtkn pas kejadin tu xnk la tiru jawapan ak tp mkin menjadi plak perangai depa tu tiru ak..huwaaa stress oiii!!!


Huhu..byk la kisah2 dulu yg buat ak teringat kt depa ni..nmpk mcm masa ak sek.. ak xbyk kwn ngn pmpn kn..ak lagi byk kwn laki..tp x bermaksud ak ni sosial bila kwn ngn laki..batas pergaulan kena jga beb..tu mmg ak ingt smpi mati!!cumanya bila ak kwn ngn laki ni ak rasa dorg ni xsama sifat mcm pmpn..dorg outspoken klu nk ckp pape ckp je.no heart feeling involved..klu ko pkai bju kurung xgosok (ak penah kna skali..buruk perangai kn), tudung kau senget (penah jgak), mulut kau comot sbb mkn aiskrim coklat (ak kna jgak) suma dorg tgur direct..kdg2 mmg rasa annoying tp ak rasa dorg ni jujur..lgsg xda nk cover2 buat ayat baik..mmg tersentap jgak kdg2..tp biarlah ak pn ckp direct gak ngn dorg apa nk kisah kn..hahaha


Huhu..tetiba rindu gler nk jd bdk sekolah blk..nk jmpa depa blk..nk buat lawak bodoh ngn depa..nk sakat depa ngn bdk2 pmpn yg minat depa tym sekolah dulu (korg tau kn ak ni ejen cri jodoh plg berjaya,,hahaha suma ak tau bdk pmpn mana minat korg kah3x), nk lwn sapa dpt plg byk A dan byk lg kenangan masa sekolah yg ak tak dpt lupakn..kes plg menarik mestilah kes ak sakit perut smpai nk rasa berguling dlm kelas..korg mmg pndai betul cover line kn.kah3x!!


Tapi bila dh msk for 4 ak pindah sekolah tersa jgak kehilangan korg...ayie stay kt sekolah tu tp fizul smbung kt sek agama baling..sejak dr tu kami dh jarang jmpa..jumpa pn tym cuti sekolah..masing2 ada hal masing2..huhu dh xdpt nk buat jht tym sekolah..xda dh nk sakat2 org..bila msk matrix dan universiti kami msing2 sibuk dan buat hal sndri..huhu mkin jauh dh la rasa..ak x slahkn korg kita masing2 kejar cita2 kn..Huhu sebenarnya ak nk ckp ak rindu korg giler2 tau x??..even skrg ni kita ada haluan msing2 harap persahabatan ibarat air yg dicincang xkn putus..mna ak mau cri kwn sekamceng korg..abis suma prob ak cite kt korg dulu2..tp sekarang mgkin TAK dah...


SEBAB


Fizul dh bertunang, taun ni jgak dia akan kwin. Ayie pn sama dh nk kwin bln 3 ni..owhh korg jnji nk bg peluang ak kwin dulu...huhu mentang2 la ak xabis lg belajar korg kwin dulu tggl ak sorg2..hehe emosi terlebih..ak sgt gembira korg dh jmpa pasangan idup masing2..fizul dh jd engineer, ayie plak dh smbung Phd in math..owh ak sgt2 jeles ngn korg berdua sbb dh berjaya dlm idup..skrg ni ayie dh jadi saingan ak nk smbung Phd..even ak degree pn xabis2 lg semangat ak takkan luntur..nk jgak bgga ada Phd tnjuk kt ayie (dengki xsudah2 sejak sekolah)



Specially dedicate to both of you:May Allah fullfill ur dream and bestow happiness with a person u love most..(korg doakn la jodoh ak smpai jgak..huhu sedih x jd ak?? last2 ak plg last dlm list kwin kn..uhukk3x)



p/s:ak harap ayie kurus pas kwin even ak nmpk mkin berisi je skrg..same goes to fizul ak harap kau jd gemuk pas kwin..haha sbb ak nk maintain kurus pas kwin (berangan kau noni..jgn harap!!ni ayat dorg la ni..kejam!!!)

Dear heart,



Sometimes..
u feel ur heart burst up



Sometimes..
ur heart feel high



Sometimes..
u turn ur heart down


Sometimes..
u think ur heart didn't work



Regardless,
wteva feeling are??
believe that..
Allah know best!!!


by prayer it's the best Muslim weapon~




p/s: sometimes it's worth crying..

Frustrated~

nk balik..nak balik!!!!

stress jpa xmskkn duit lg..it's been almost 1 months.bnci gler dh la last sem,byk kot nk pkai duit..dgn research byk kna print..huhuhuuuuuuuuu

Saturday, January 8, 2011

::Sunday's spirit::

Assalamualaikum~


Hari ini hari ahad kn..how's ur today??Alhamdulillah i'm fine and with Allah will i have a chance to join campus dakwah programme which is a "Talk & Workshop:Muslim Scholar"..Hmm for me it's easy to wake up early in the morning but i got problem to go to this program. Haha eventhough i already confirm my attendance two days earlier but still i doubt what talk that i involved..


In summary, the talkwas so far so good..This activities are divided into two session which is the first session is a talk about how we can face future based on past muslim scholar achievement. In second session after short break about 15mins a workshop take part.Ok cukup speaking spekang..nt xsmpai plak apa yg ak nk terangkn.



In my point of view, talk ni dh bgus cuma speaker tu ptt pggl org yg ada pengalaman dlm pelbagai bidang.Contohnya seorg yg ada double degree dlm bidang kedoktoran dan syariah pastu smbung masters dlm bidang law..perghhh giler hebat la org cmtu..ak penah dgr supervisor ak ckp ada sorg yg dia jmpa ada ciri2 di atas..dan yg paling penting dia adalah MUSLIM!!!pemikiran dia mmg bgus dan kita perlukan org2 begini untuk memberi motivasi dan pembakar semangat untuk student kt universiti jadikn dorg sebagai idola.memang la sebaik2 idola adalah Rasulullah S.A.W tp mampu ke kita capai smpai tahap baginda??


Fikir-fikirkanlah..kita boleh berubah secara berperingkat.Yang penting tawaddu buat sesuai bnda yg korg pndg sebelah mata mcm xpenting tp sebenarnya perkara2 kecik tu klu dh jadikn kebiasaan perkara lain pn akan jd mudah


Hehe..ok cukup la..korg layan la gmbr2 yg ak amik bila dh bosan dgr talk~


Ni la tentative prog..tp dpt lmbt sbb msl auditorium awl sgt :'(




Beria bergambar.ni masa xstat lg..excited la sgt


Ni workshop:2nd session after break..modul "ikut ckp sy" ni best!!




p/s: i'll think positive!!!!

Friday, January 7, 2011

What is ABR???

Assalamualaikum~


Hehe..excited sgt2 arini sebab tepat jam 11.50 mlm td ak berjaya habiskn run data tuk subjek research ak sebanyak 20 org..haha kurasakan 20 org tu mcm 200 org tau x sbb bkn senang nk run data yg complicated, pastu tiap2 second kna check wave ada ke x..huhu sorry la klu x fhm,,saje nk membebel pg2 buta ni..


Hehe..disebabkn ak dh abis run data, ak skrg ni dlm stage menyiapkn draft chapter 2 & chapter 3 tuk research ak.adoii dh lama terbengkalai keja ak ni gara2 prob data research corrupt sbb msk dlm pendrve..huhu bru mggu lepas dpt detect bnda ni..punya la lmbt gler..ptt la certain subjek wave dia lgsg xleh nk view..uhuukk klu ak resolved prob ni awal2 sure tym cuti sem aritu siap dh ak nyr run data..adoii dugaan2!!!skrg ni ak nk kna buat table tuk sng ak ngn supervisor ak nk tgk dlm bape seconds ABR wave tu akan muncul..
Hypothesis semakin cepat masa detect, semakin bgus la stimulus tu digunakan untuk testing auditory function of baby.Yela kita tau kn bby cepat meragam, klu nk buat pape test pn kna buat quick & reliable..so klu dr research ak ni hypothesis ini berjaya mknanya dpt kurangkn masa tuk test dgn guna stimulus tersebut..


Haha..kemain ak explain ntah phm ke tidak tu..pong pang pong pang saja pn xguna gak.bek ak guna figure nk explain semua bnda ini..hihi ok check it out!!!



Ok..this is picture of Automated Auditory Brainstem Response (AABR) test..Usually this test was done for newborn babies with high risk factors of hearing loss such jaundice that require exchange transfusion (tukar darah),premature baby, very low birth weight and so on so forth.It easY to use for everybody with special training most people able to run this test.It works as screening tool to detect whether baby have problem with hearing or not..As name is screening tool we can expect this test use PASS and REFER result. PASS meaning that baby have no problem regarding hearing but REFER means baby have problem and need to proceed with diagnostic ABR..The advantage of using this test are quick,low cost and no need audiologst to run the test. However, it have low sensitivity and specificity cause it's easy to get REFER result due to ear wax in the canal.

Thus to overcome it, we can use diagnostic ABR..For diagnostic ABR, the function still similar to previous AABR.In contrast, in this test we need an expert audiologist to run this test cause it need their evaluation to detect waveform of the ABR.Whereas in AABR the machine run it automatically..The main point here, i wanna said that my research is based on diagnostic ABR.

This is how was the look like of the baby that undergone ABR test..This test is a non-responsive hearing test where no need for baby to respond towards sound.We need to scrub away debris at the certain part of baby skin such as at high forehead, forehead, the back of the mastoid right and left ear..Then, attached with electrode that connect it to the computer to run the test.Besides, put an earphone to the baby's ears where the stimulus will give a sound to baby ears. When it happen, the auditory function will stimulate the sound and respond from the auditory nerve will be converted into certain waveform which is called ABR waveform..Thus, my research is dealing with ABR waveform now and there.

That is the simplified version of how electrode will be connected to the computer for auditory nerve response to sound.


This is the example of ABR waveform that one will produce once complete the test.Certain wave represent certain anatomical sites of ABR generator of auditory nerve.


Actually, to run the test the have certain criteria that need to be met. For instance, we need to check the electrical impedance (high electrical impedance cause distorted waveform), quite environment means very low external and internal noise as well as types of stimulus and parameters settings. In my research, i deal with stimulus factors. Stimulus means the types of sound you give to the patient to hear. Usually audiologist will use click or tone burst stimulus.However, in my research i wanna compare the new parameters of stimulus which called Maximum Length Sequences (MLS) with standard clicks (overall idea of my research objective)


Enaf said~


Haha..dh rasa mcm buat summary tuk thesis plak dh..Hmm like wt i said b4 i wanna explain briefly about my research project..Dah tertunai kn jnji tersebut..hehe ok cukup la tuh..wait for next entry ok..xde dh cite psl my research~~hihi :P





p/s:NOW, everything is about the target..I may define life in different perspective angle but i'm still human searching for happiness too~

Thursday, January 6, 2011

*Jatuh cinta lagi*

Assalamualaikum~


Hati bagai meronta-ronta..owhhh smpai bila ia akan jadi kenyataan..org lain dh dpt apa yg dorg nak..ak pn nk jgak...tp bila ak nk dpt???huhu dh lama pndang dr jauh je..nk pndang & usha selalu nt org lain perasan plak..adoii ini kes parah dh ni..



Ermm..Sekarang rasa mcm dilamun cinta..ecewahh kau kemain lg ayat..penah ke dilamun cinta???ermm,,puppy love pn cinta jgak kn..atau senang ckp cinta monyet..kih3 : p alaa tu zmn sekolah ni dh umur 23 nk msk 24 ujung taun ni ada lg ke cinta2 monyet2 ni??haha ok2 dulu penah rasa skali..perasaan tu xtau nk ckp cmne..skrg dia dtg blk..hadoiii tlg la perasaan ni p main jauh2..ak xnk!! ak xready!!Tp ak nk ia jd kenyataan (boleh tak cmtu??)



Boleh x???waa tlg la jwb..


Boleh x ada perasaan tu blk wahai hati??
*Tnya sama hati apa sebab runsing nt jwb hati ak pn tak tau..* (melodi lgu bngau owh bngau)
waaa!!nangis2
owhhh..pening kepala kusut masai pemikiran..




Haishh...harap2 taun ni hajat di hati tercapai
sebab ak dh lama nk bnda ni
eh2..bnda???musykil (smbil garu kepala)



erm..ak nk jerit boleh tak????
I'm felt in luv with..(nada suspens james bond)




Suspens tak???alaa suspens la..buat2 suspens pn tak pe (smbil tutup mata)






tadaaaaaaaaaaaa...

nak nk nak ni..(hentak2 kaki cm bdk kcik)




Waaa...bila nk dpt bnda ni..nk sgt2 bnda ni dh lama..huhu harap2 taun ni dpt kumpul duit beli jam ni..huhu berkenan sgt2 dgn design ala2 org yg dh bekerjaya ni..hehe mmg pn xlama lg kn nk keja..waaa, anybody yg murah hati nk bg jam ni dialu-alukan (bajet cm rmai baca blog ni..haha)


Apedaa..bnda alah ni je pn boleh buat kau smpai lupa daratan noni..iskh3x psycho la..kalah org bercinta..hehe biasa la drama kna lebih bru dpt apa yg dihajati..hehehee (gelak nmpak gigi)
Perghhh..klu waa dpt jam ni..msti tiap2 ari waa ka pkai tau..senang ckp the whole day la waa akan pkai..tolak mandi je..haha psycho lg..


Cukup2..senanya nk ckp ni antara wishlist ak kna capai taun ni..harus ada satu jam yg sesuai tuk bekerja..huhu selama ni pkai jam yg xsesuai tuk keja ke??owhh..jgn slh fhm ak ada 2,3 pasang jam dh cuma ak nk jnis yg ala2 maskulin plak..kebanyakan jam yg ak ada suma hadiah dr org..yg ak beli sndri 1 je kot..tu pn sporty habis..yelaa nama pn adidas mmg la sporty kalau pkai..bwa p jog elok la yg tu..haha pdhal p klinik pn pnh pkai jam tu..haha


Hmm..harap2 taun ni impian ini akan terlaksana..Wassalam~~



p/s:Cantik di mata, cantik jua di hati (n_n)

Wednesday, January 5, 2011

Bercinta dengan MATLAB....

Assalamualaikum~


Alhamdulillah masih bernyawa dan menghirup udara nikmat kurniaan Allah..takkan bercerita pnjang..just nk btau 5 subjects to go!!!yeah...before this week hopefully it will finish..i suffer a lot to finish this data collection..huhu



ni la MATLAB...bercinta betul nk habiskn..huuu


Hmm...bnda alah software MATLAB ni la yg ak duk ngadap selama ni depan lptop..tak kira siang mlm ada je free time kna ngadap bnda ni..dlm ni ada data2 subject dh..cuma ak kna run data2 tu suma guna stimulus yg bru..owhh pekenda ak nk explain snanye..huhu xpela klu xfhm yg pnting korg tau fungsi MATLAB ni..bdk2 engineering sure pkai software ni..haha ak yg tersesat terpksa guna software ni tuk research ak..wteva it is ak bgga la berjaya ngdap lptop menyiapkn data2 subject..hihi walaupun kdg2 on9 smbil siapkn research..hehe smbil menyelam minum air la kn..haha


Ok..cukup dh ngntuk..esok run lg data..chaiyok2x!!!


p/s:cite korea secret garden tu best la..hehe :P

Tuesday, January 4, 2011

23 tahun 1 bulan...

Assalamualaikum~



Hihi smlm dpt kad birthday lg...even dh cukup 23 tahun 1 bulan..bersyukur sgt ada kwn2 yg masih ingt besday ak..Special thanks to nina aka mak cik menah (jgn mrh klu mrh cepat tua..hihi).dlm ati ckp pndai kau reka kad kn.kalu ak beli yg dh siap dh..haha pemalas nyr org!!


creative la u..hihi thanks :P


Ok..dh isi SPA dh..skrg cuak tggu kna interview dan dpt kt mana..haha poyo giler pdahal lmbt lg kau nk grad noni oii..bulan 4 bru nk abis bljr..ntah2 ujung taun ni bru dorg pggl keja..haha xkisah pn asalkn dpt keja..rezeki kn ada di mana2..


cukup la tulis entry ciput arini..xda mud nk tulis lg ni..hihi adios~



p/s:hati tidak boleh mengalah..biar apa keadaan sekalipun jiwa mesti cekal..InsyaALLAH!!!

Monday, January 3, 2011

Birthday trick or treat?!

Assalamualaikum~


Harini sy mau bercerita tentang peristiwa yg berlaku mggu lepas..ececee peristiwa la sgt kn..Haha ok straight to the point, disebabkn Msia menang AFF Suzuki Cup, so dpt lah cuti 1 hari jumaat tu..sepatutnya ada kelas ptg tu tp terpaksa la cncel sbb cuti umum..


Hehe,sehari sebelum tu lg kak long aka rohilah dh excited call tnya ak bila nk kuar skali. Ak pn ckp la ak on je bila2 dia free.Then, dia ckp kita kuar pas zohor hari jumaat la smpai ke mlm (dlm ati penat den nk berjalan..huhu cmne ngn research??),poyo je ayat2 tersebut pdhal mmg teringin nk uar ngn dia pn.Last sem kuar pn before ak exm final..mmg lama dh la xberjumpa..haha padahal duk dlm satu u gak.iskh3x..


ni la my kak long..hehe nk jgak pggl kak long even sama umur



Ok jumaat tu ak bgn awal giler, sbb bercita2 nk run jgak 1 subjek data pg tu..berjaya la jgak buat halfway.hihi ok la tu dr lgsg xbuat..dlm kul 2 lebih cmtu kak long ckp kitorg kuar..tp last jd lewat smpai kul 3.Ak ckp kali ni biar ak la bwa keta..Salu kuar nek keta dia je cian plak kn..ok kul 3 cmtu ak fetch kak long kt blok dia..Then ak la drive p megamall dulu sbb dia ckp ada kwn dia ajak men bowling plak..huhu dia segan nk btau awl2 sbb tu laki..ok xpela mybe ada la reason dia tu


Hmm...bila tgk jln yg amat sesak waktu tu rasa cm nk buat u-turn blk hostel siapkn research dan jgn kuar2 dh...haha emosi la jln sesak mcm apa je..maklum la cuti umum lg la rmai org..huhu finally smpai jgak kt megamall. Tp in between tggu trafic light hijau tu kitorg tukar drver..haha klakar sgt..terpksa la beb sbb ak tkut nak naik parkg yg spiral tu..kak long je yg berani gaya yakuza drve laju2 kt situ...huu dan seperti yg dijangka parkg full terpaksa parkg kt rooftop..perghhh dh dua kali nek rooftop..mmg cntik la view dr atas tu namun pakrg atas tu cm terbiar skit sbb jarang buka..


Cepat2 parkg dan berlari turun tgga ke level 3 (sbb lift rmai org pastu kwn kak long dh dkt nk naik bas )..last2 smpai kt tmpt bowling tgk rmai jgak manusia..kwn kak long ckp x jadi la main bowling sbb dh lewat..tym tu dh 3.30pm mana smpat bas dia kul 4.30pm dh..Ok xpe ak xkisah pn plus ak xlarat nk main pn ptg..So, ktorg tgk2 la cerita apa yg best kt wayang..tp suma x best..kitorg jln2 jap..ak biar la kak long ckp dgn laki tu..last la kot nk jmpa pasni laki tu smbung belajar kt kl dh..haha lantak korg la..tak lama pastu dia ckp kna p terminal dh..ok kitorg pn lambaian terakhir kt depan mega tu..haha rupanya kak long xsuka pn laki tu..ak dh slh aggap la awal2 td...hihi


Ok rasa cm buang masa je p megamall tak buat pape, tp singgah la mcd beli choco top..haha gedik nk mkn eskrem even tym hujan2..haha kak long blnja..pastu kitorg byr parkg dan kuar dr megamall menuju ke destinasi sebenar kitorg kt ECM..haha ni bru best jln.kt mega bkn ada apa sgt..sama je sibuk kt ECM pn.jenuh nk tggu parkg..kitorg parkg basement sbb tym tu dh ujan renyai2..pastu trus naik lift level 3 p tmpt wayang..fuhhh ada cite "The Tourist" (alaa yg si angelina joile ngn johnny deep berlakon tu)..trus bli tket kul 8.10pm..so ada byk masa lg tuk solat asar ngn mghrib kt situ..


Pas solat asar smbung beli brg2 kak long kt carrefour..byk gak la kak long membeli belah..yela jpa dia dh msk haruslh beli brg yg dia habis stok..ak tlg teman je..1 brg pn ak xbeli sbb ak bru je beli sebelum ni..ok bru ingt ak xmkn sejak pg lg..huhu abis kau skip bfst ngn lunch skaligus..ape la nk jd tp mggu lepas mmg selera ak mati..haha last2 decide mkn kt johnny's..bukan mkn steamboat tp amik set yg ada nasi (gler melayu cari nasi..haha lapar kot)..kak long ckp dia pas order mknan dia nk kna simpan brg2 dlm keta..ak ckp nk ikut tp dia xbg ikut..huhu (xsedar ada hint sebenarnya..baca2 dulu nk korg tau la apa jd)


Ok..xpe tggu kak long dtg lama giler..huhu dlm lift pn jam kot..mknan suma dh smpai dh..ak pn xlarat gak nk tggu last2 mkn dulu..huuu xsenonoh la perangai..dlm 15min cmtu bru kak long muncul..ak bru mkn skit je..tp last2 fud kak long yg habis tp ak ada lg separuh pinggan xabis..MEMBAZIR JE!!!huhu kak long blnja ak mkn lg..waaaa apekah??pelik dh..dh lewat dh cepat2 solat mghrb pastu tgk wayang..cite tu ak boleh ckp kurang action, johnny deep xbyk beraksi la..kira ak rate 3/5 jela..tmpt dh best kt venice (berangan jap nk p italy)..huuuuuuu tgk wyg pn kak long blnja gak.makkk apa suma ni??


To make it short, ak kuar duit tuk byr parkg dua kali je..tu je yg ak kuar tuk hari tu..adoii unbelievable nyr rasa...kitorg blk dlm kul 10 cmtu..drop kak long kt blok dia ngn segala brg2 dia..huhu dh make sure xtggl pape dlm keta tp last2 tertggl socks kak long tuk main bowling dlm beg ak..xpela ak simpan dulu nt ada masa ak bg..huhu b4 naik bilik kak long ckp check dulu keta kot2 ada brg dlm keta..huhu bru prasan ada 1 beg plastic dlm tu ada paper bag besar..SAH ni brg kak long tertinggal..dia xamik abis la td tu..


HUHU..tp bila ak check
tadaaa....



Suspens tak???

cakap suspens cepat!!!!ini arahan..




Hmmm..speechless kn kn..bru sedar kak long treat sempena besday ak yg dh lepas 3 mggu...huuu terharu (kuar air mata skit)..ak dpt bunny, keychain huruf N, bling2 tuk hp, n kad besday yg cntik..hihi thanks again to kak long (n_n)






p/s:Dalam ati ckp, kna buat suprise brthday party tuk kak long before ak grad..dia ada lg setahun nk abiskn kursus pergigian beliau..To kak long thanks for everything..u're my 4eva frenz..hopefully ur dream to become a dentist will be achieved soon!!InsyaAllah..